UPOZORENJA IZ ZENICE

Ako umjesto srijemuša pojedete otrovni mrazovac, možete i umrijeti

Listovi mrazovca i srijemuša ili medvjeđeg luka su veoma slični

D. PAŠALIĆ

13.4.2018



Umjesto srijemuša pojeli otrovni mrazovac, posljedice kobne, česti su natpisi u medijima u proljeće, kad brojni građani BiH i regije odlaze u šume kako bi brali ukusnu biljku koja često služi kao zamjena za salatu. 

Česte zamjene

Nažalost, srijemuš ili medvjeđi luk, kako ga još zovu, veoma je sličan izuzetno otrovnoj biljci mrazovac, rastu na istim mjestima pa ih čak i iskusni berači zamijene.

Posljednji takav slučaj zabilježen je prije nekoliko dana u Sloveniji, kada je zbog konzumiranja mrazovca jedna osoba preminula. Sličan slučaj je zabilježen 2014. godine u Sarajevu kada se četvero ljudi otrovalo, od čega je jedna osoba i preminula. Dvije godine ranije u Gornjem Vakufu otrovao se bračni par, a supruga nije preživjela.

S obzirom na to da su april i maj udarni mjeseci za branje ove samonikle biljke, iz Instituta za sigurnost i zdravlje hrane Zenica upozoravaju građane da, ukoliko se odluče upustiti u avanturu branja medvjeđeg luka, budu maksimalno oprezni.

- Građanima savjetujemo da se o eventualnom branju, pripremanju i konzumiranju može i smije pristupiti isključivo i samo kad posjeduju dovoljno znanja u poznavanju procedura, izgleda, sastojaka, te načina pripremanja, odnosno kad ne postoji ni najmanja sumnja da se zaista radi o toj biljci – upozoravaju iz Instituta.

 Zbunjujuća sličnost

Zbunjujuća sličnost između ove dvije biljke je u listovima. Listovi srijemuša imaju eliptične, duguljaste listove zašiljenog vrha, intenzivne zelene boje, koji se pri bazi sužavaju u dugu peteljku, dok su listovi mrazovca prizemni i izduženi. Najbitnija razlika je da jedino listovi srijemuša kada se protrljaju imaju karakterističan miris na bijeli luk.

Inače, medvjeđi luk je ljekovit i pomaže u borbi protiv povišenog pritiska i holesterola, kašlja i želučanih tegova, a koristan je i kod upale mokraćnog mjehura te u prevenciji srčanog udara, zbog čega je toliko popularan na našim prostorima.

 Simptomi trovanja

Mrazovac sadrži alkaloid kolhicin i zato je opasan. Dovoljno je pet grama ovog alkaloida da izazove smrt.

Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grčevi, proljev, povraćanje, grebanje u grlu, mučnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opći kolaps.


Ove dvije biljke, od kojih je jedna otrovna, a druga ljekovita, rastu na istim mjestima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.