SLUŽBENE POSJETE

Skandalozno obraćanje Matvijenko, agresiju na BiH nazvala građanskim ratom

S. Saletović/Avaz.ba

S. D. - E. Ma.

23.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Predsjednica Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko (Matviyenko) sastala se u Sarajevu s članovima Kolegija oba doma PSBiH.

U obraćanju delegatima Doma naroda rekla je da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao i za predaju vlasti entitetima BiH.

Kazala je i da je Rusija "garant" Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da se u BiH desio "civilni rat".

Nametnuta rješenja 

- Ovo je kompliciran period. Naša zemlja učestvovala je u stvaranju nove države BiH. Dejton garantira jednakost tri naroda, dva entiteta i poštovanje svih načela - kaže Matvijenko.

Poručila je da se Rusija zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika u BiH, jer prisustvo stranaca ponižava narode koji bi trebali sami vladati sudbinom svoje zemlje.

- Sama bi zemlja trebala razvijati međusobnu saradnju. Sada, kada je najkomplikovanija etapa BiH, temeljni zadatak vidimo u jačanju Vlade države i intenzivnom razvijanju bilateralnih odnosa - kaže  Matvijenko.

Ustvrdila je da se ekonomske i privredne veze između BiH i Rusija moraju ojačati.

Kako je kazala, neprihvatljivo je da druge države Evrope postavljaju izbor - EU ili Rusija. Istaknula je da je taj diktat neprihvatljiv i da zemlje same trebaju odlučiti s kim će sarađivati. 

Poručila je da Rusija podržava jačanje suvereniteta i bilateralnih odnosa BiH.

- Bosna uvijek može računati na Rusiju - poručila je Matvijenko.

Iako je Matvijenko rekla da u BiH niko ne treba nametati rješenja i da političari u našoj zemlji sami trebaju doći do rješenja, ona je naglasila da je stav Rusije da treba prestruktuirati Ustavni sud BiH te da se Sud i Tužilaštvo BiH ne spominju u Ustavu BiH. 

- Smatramo da je prezrela potreba za reformiranje institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH - rekla je ruska zvaničnica. 

Trenutnu situaciju u svijetu nazvala je napetom te je kazala da je “na sceni proces preuređenja svjetskog poretka koji ide bolno“ i da Sjedinjene Američke Države pokušavaju zadržati poziciju lidera.

- Rusija se zalaže za poštivanje Povelje Ujedinjenih naroda, zato pokušavaju zaustaviti naš razvoj, pokušavaju zaustaviti Rusiju. Protiv nas je pokrenut informatički rat bez presedana - kazala je Matvijenko. 

Posebno je istaknula izmišljenu aferu „Skripal“, u kojoj je Rusija optužena za trovanje ruskog bivšeg agenta u Velikoj Britaniji, samo kako bi bili izvedeni zračni napadi na Siriju. 

Matvijenko je rekla da se više ne može dozvoliti da se dogode napadi „poput onih u Iraku, Libiji i bombardiranje Jugoslavije“. 

- Rusija se zalaže za častan dijalog uz međusobno uvažavanje, uzimajući u obzir interese drugih država. Rusija pridaje poseban značaj održavanju mira u ovoj regiji – kazala je ona. 

Turbulentna situacija

Naglasila je i da turbulentna situacija u svijetu ne zaobilazi Balkan te da se Rusija protivi uspostavljanju „novih linija“. 

Rekla je i da je, pridruživanjem Crne Gore NATO-u, potkopana sigurnost u regionu. 

- Sada to pokušavaju i u Makedoniji – smatra ona.

Matvijenko i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić obratili su se i medijima, ali novinari nisu mogli postavljati pitanja. 

Podsjetimo, riječ je o političarki bliskoj Vladimiru Putinu, koja slovi za najmoćniju ženu Rusije.

Ona se na funkciji predsjednice Vijeća Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije nalazi od septembra 2011. godine. Obavljala je dužnost guvernerke Sankt Peterburga, a bila je i zamjenica predsjednika Vlade Ruske Federacije. Stalna je članica Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.