REAKCIJE

Parlament BiH mora otvoriti raspravu o OSA-i

Mehmedagić: Izuzev Izetbegoviću, ne polaže nikome drugom račune

S.DEGIRMENDŽIĆ

24.4.2018

Ciljanom blokadom rada Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) niko iz civilnog sektora nema uvid u ono što se radi u ovoj izuzetno važnoj oblasti. 

Ukazali su na to i poslanici na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH tražeći od Kolegija Doma veći angažman na deblokadi rada Komisije. No, Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Doma, otkrila je da je pokretala inicijative da se na dnevni red sjednice uvrsti tačka o OSA-i, ali da su se tome usprotivila druga dva člana Kolegija, Šefik Džaferović iz SDA i Mladen Bosić iz SDS-a!

Izbjegava odgovor 

Blokadom rada Komisije omogućeno je Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e, da ne dostavi izvještaj o radu u prošloj godini tom tijelu. Mehmedagića je, kao što je poznato, na čelo OSA-e doveo njegov blizak prijatelj Bakir Izetbegović. 

Parlament je, također, onemogućen da sazna i na koji način su trošena sredstva u Agenciji, jer je obaveza Komisije da se posebno bavi analizom troškova u OSA-i, a to nije urađeno. Zato niko izuzev Izetbegovića i nekoliko pojedinaca iz SDA ne zna šta je radio Mehmedagić niti kako troši godišnji budžet Agencije u iznosu od oko 35 miliona KM!  

Da je OSA pod svojevrsnom „opsadom“ SDA pokazuje i ponašanje Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji je ujedno i na čelu Izvještajno-obavještajnog odbora koji prati rad OSA-e. I Zvizdić je prekršio zakon jer je morao Parlamentu BiH svake godine podnositi izvještaj o aktivnostima OSA-e, što nije uradio. 

Zvizdić, također, opstruira dostavljanje odgovora na poslanička pitanja koja se na bilo koji način odnose na rad Agencije. Tako, naprimjer, već duže od mjesec i po poslanici SBB-a Damir Arnaut i Mirsad Isaković čekaju da im Zvizdić dostavi odgovore na pitanja o tome koliko je OSA uputila zahtjeva prema sudskim organima za odobrenje prikupljanja podataka o izabranim i imenovanim zvaničnicima u toku 2017. i 2018. godine.


Isaković: Potrebna tematska sjednica

Isaković: Potrebna tematska sjednica


Iako je u pitanju jasno naznačeno da se traže isključivo statistički i da se ne dostavljaju bilo kakvi podaci operativne prirode, Zvizdić se ne oglašava. Zašto Zvizdić pokušava sakriti podatke o broju zahtjeva odaslanih iz OSA-e od poslanika u najvišem zakonodavnom tijelu države, zna samo on.

SDA i SDS nanijeli štetu 

Isaković kaže da nije dobro kada u državi ne funkcioniraju civilni organi za nadzor obavještajno-sigurnosnog sektora.

- To pokazuje ili da ti organi nemaju nikakav utjecaj ili su se organi OSA-e otrgli kontroli i pod utjecajem su određenih političkih partija - kaže Isaković, dodajući da situacija u OSA-i zahtijeva održavanje tematske sjednice Parlamenta BiH.

Komentirajući činjenicu da je Komisija za nadzor nad radom OSA-e u blokadi, Arnaut podsjeća da je SBB još ranije ukazivao na nezakonitosti u njenom sastavu.

- Nakon što su SDA i SDS napravili debalans na štetu FBiH, te je SDA umjesto Mirsada Đonlagića, sestrića Meše Selimovića, izabrala Borislava Bojića koji se hvali svojim stažom u vojsci kojom su komandovali zločinci Karadžić i Mladić, vidimo da je cilj svega bila potpuna politička eliminacija parlamentarnog nadzora nad radom OSA-e i stavljanje te agencije u ruke Bakira Izetbegovića i manjim dijelom sokolačkog ogranka SDS-a - kaže Arnaut.


Arnaut: Izabrali Karadžićevog vojnika. Arnaut: Izabrali Karadžićevog vojnika

Arnaut: Izabrali Karadžićevog vojnika 


I Mirsad Mešić, predsjedavajući Kluba SDP-a i član Komisije za nadzor nad radom OSA-e, kaže da je jasno da parlamentarnog nadzora nad Agencijom nema.

- Meni nije jasno da zamjenici predsjedavajućeg Bariša Čolak i Safet Softić ne sazivaju sjednicu, a izgleda da i nemaju namjeru. Ovdje nema ambijenta u kojem bi se odgovornost prema Parlamentu vezala kao drugdje u svijetu, uključujući i Burundi. Ovdje je to očigledno neobavezno - kaže Mešić.


Mešić: Potpuno jasno da nema nadzora. Mešić: Potpuno jasno da nema nadzora

Mešić: Potpuno jasno da nema nadzora 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.