BIH

Mladićeva odbrana traži produženje roka za žalbu za tri mjeseca

BIRN BiH

3.5.2018

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu da joj za tri mjeseca produži rok za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu kojom je njihov branjenik osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH. 

Važeći rok za ulaganje žalbe ističe 5. juna ove godine, a Mladićeva odbrana traži da se taj rok produži do 3. septembra.

Kao razlog, Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naveli su da je “sve jasnije da sadašnji rok nije moguće ispuniti” zbog obima i složenosti prvostepene presude, čitavog predmeta, kao i zbog “broja i kompleksnosti osnova za žalbu”.

Dodatni razlog za produžavanje roka za žalbu Mladićeva odbrana vidi u još nereguliranom finansiranju njenog rada od samog Suda.

U zahtjevu branioci podsjećaju da je Sud, u veoma sličnom procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rok za ulaganje žalbe produžio za dva mjeseca.

O zahtjevu Mladićeve odbrane odlučivat će Apelaciono vijeće MMKS-a, pravnog nasljednika Haškog tribunala, pred kojim se vodi žalbeni postupak.

Vijećem predsjedava američki sudija Teodor Meron (Theodor), koji je i predsjednik MMKS-a.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta VRS, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana i haški tužioci.

Mladić je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.