BIH

U krugu Ambasade SAD mjerit će se kvalitet zraka u Sarajevu

Fena

17.5.2018

Oprema za nadzor kvaliteta zraka, zahvaljujući kojoj će u stvarnom vremenu biti moguće dijeliti informacije o kvalitetu zraka i nivou PM2.5 čestica, što je prvo mjerenje takve vrste u Sarajevu, bit će postavljena u krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. 

Mjerenje će započeti u junu, a informacije o kvalitetu zraka bit će dostupne na internet-stranici Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA),internet-stranici Ambasade SAD u BiH te na posebnom Twitter profilu.

Postavljanje opreme, što je omogućila EPA, bio je i povod za današnji razgovor predstavnika bh. medija s direktoricom Programa praćenja kvaliteta zraka iz američkog Stejt departmenta Karolin Dianđelo (Caroline D' Angelo) i Džonom Vilburom (John Wilbur), direktorom kompanije "Wilbur Technical Services", koja će instalirati opremu.

Dianđelo, zadužena za program nadzora kvaliteta zraka u svijetu, precizirala je da je njihov zadatak rad na smanjenju zagađenja u oblasti diplomatije.

Napomenula je da je su ovakvu vrstu opreme za nadzor kvaliteta zraka već instalirali u 26 diplomatskih predstavništava, ambasada i konzulata širom svijeta, a ambasada u Sarajevu, gdje će instalirati dva monitora za nadzor zraka, bit će 27.

Kako je rekla, razlog zbog kojeg postavljaju opremu je zabrinutost za zdravlje osoblja Ambasade SAD u Sarajevu, tako da žele sakupiti što je više moguće podataka i zaštiti zdravlje američkog osoblja.

Nakon što su 2008. godine započeli Program praćenja kvaliteta zraka i instalirali opremu u Ambasadi SAD u Kini, stvorena je odlična mogućnost za vlade obje zemlje da zajednički rade na smanjenju zagađenja zraka.

- Otad radimo s vladama širom svijeta i pokušavamo zajednički riješiti ova teška pitanja zagađenja zraka - istakla je Dianđelo, dodajući da će do kraja ljeta broj ambasada u kojima će biti instalirana oprema iznositi 35.

Vilbur, stručnjak koji je cijelu karijeru posvetio ispitivanju zagađenja zraka, pojasnio je da su čestice PM2.5 vrlo mali komadi prašine, koji se ne mogu vidjeti golim okom te da ulaze duboko u pluća i mogu izazvati iritacije i astmu.

- Ako ih ima mnogo u atmosferi, onda se mogu vidjeti kao neka vrsta magle, a šire se vrlo lako i brzo - dodao je te objasnio da oprema koju instaliraju pokazuje tačno kolika je koncentracija tih čestica, dok je indeks kvalitet zraka dizajniran tako da ljudi na jednostavniji način shvate kakav je relativni kvalitet zraka.

Američki stručnjak smatra da je jedan od načina na koje se može doprinijeti smanjenju zagađenja zraka politika povezanosti države, industrije i građana da zajednički pronađu rješenje.

Osim toga, istakao je značaj tehnologije, koja pomaže praćenju podataka, jer su podaci bitni da bi se shvatilo kretanje zagađenja.

- Tako se može tačno odrediti izvor zagađenja ili doba dana u kojem je zagađenje najgore. Monitoring je veliki prvi korak - mišljenja je Vilbur.

Direktorica Programa praćenja kvaliteta zraka Stejt departmenta zaključila je da je saradnja s bosanskohercegovačkim institucijama i organizacijama u kontekstu rješenja zagađenja zraka izuzetno važna jer je ovo pitanje težak problem za mnoge gradove i države.

- Zbog toga je ova tehnologija izuzetno zanimljiva. Znam da je Sarajevo vrlo inovativan grad, tako da jedva čekam da oprema bude instalirana i da zajedno vidimo kako će to funkcionirati - dodala je.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.