BIH

Ministar Drljača nije osigurao uvjete za rad Ekonomsko-socijalnog vijeća

Avaz.ba

22.5.2018

Iako Savez samostalnih sindikata BiH već duže vrijeme traži sazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH, to se još, nažalost, nije dogodilo, piše u saopćenju za javnost Saveza samostalnih sindikata BiH.

- Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH nije održana još od 10. oktobra 2017. godine. Do sada je bilo raznih neutemeljenih razloga zašto se ne zakaže sjednica ESV-a. Ovaj put se došlo do još jednog, također, neutemeljenog izgovora, a to je da se zbog nedavnog preseljenja Vlade FBiH, ne zna gdje bi se mogla održati sjednica ESV-a. Na taj način, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike s ministrom na čelu direktno krši odredbe Poslovnika o radu ESV-a, prema kojem se poslovi za ESV obavljaju u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i koje je odgovorno za osiguravanje uvjeta za rad ESV-a.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da sjednica ESV-a nije održana od onog momenta kada je Savez samostalnih sindikata BiH kao “ravnopravan socijalni partner” uputio inicijativu za utvrđivanje najniže satnice za 2018. godinu.

Da li je to slučajnost ili jasna namjera – neka javnost procijeni. Savez samostalnih sindikata BiH ovim putem poručuje kako Vladi FBiH tako i ministru Federalnog ministarstva rada i socijalne politike da neće odustati od socijalnog dijaloga, da će se boriti za svoje ravnopravno mjesto u ESV-u, jer su nam radnici i njihova prava na prvom mjestu.

Stoga, još jednom pozivamo predsjedavajućeg Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH da sazove vanrednu sjednicu ESV-a, koju je tražio Savez samostalnih sindikata BiH i za koju su rokovi prema gore spomenutom Poslovniku već odavno prošli, a od ministra Veska Drljače da u najkraćem roku osigura uvjete za rad Ekonomsko–socijalnog vijeća za teritorij FBiH. Ukoliko ministar nije u mogućnosti to osigurati, Savez samostalnih sindikata BiH će se potruditi da iznađe adekvatan prostor.

Ne zaboravite, socijalni dijalog nema alternativu – zaključuje se u saopćnju za javnost Saveza samostalnih sindikata BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.