GODIŠNJICA

Održana manifestacija „Stazama Igmanskih gazija“: Ne smiju nestati sjećanja na najbolje sinove BiH

R. B.

26.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Prigodnim programom, polaganjem cvijeća na šehidska mezarja U Binježevu, Donjim Hadžićima, Musićima, Žunovnici i Brezovači, te učenjem Fatihe, jučer je obilježena 26. godišnjica odbrane Igmana. 

Manifestacija „Stazama Igmanskih gazija - Igman 2018“ prisustvovao je mali broj građana. Preživjeli borci jučer su evocirali uspomene na slavne dane kada su slabo naoružani uspjeli sačuvati planinu i spriječiti napad agresora da uđe u Sarajevo. Naglasili su da sjećanje na heroje ne smije nestati, i da će priču prenositi s koljena na koljeno.

- Mali broj danas prisutnih govori da, čini mi se, pomalo zaboravljamo šta nam se desilo, i ako se tako bude nastavilo, bojim se da nam se u budućnosti nešto tako slično ne ponovi - rekao je Nihad Šehić, učesnik odbrane Igmana.

Skupu se obratio i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, koji je govorio o značaju odbrane Igmana, kao i o uspjesima boraca Devete brdske brigade.

- Igman nije bio samo ratište. On je bio i nešto više. U svoja njedra primio je na hiljade izbjeglica iz istočne Bosne. Odbranjen je put spasa, tada jedina kapija ka opkoljenom Sarajevu. Ova brigada imala je velike uspjehe na svim drugim ratištima i danas s ponosom možemo govoriti o bitkama i pobjedama, velikom doprinosu boraca Devete brdske u odbrani BiH. Te heroje nikada ne smijemo zaboraviti - naglasio je Fišo.

Održana su sportska takmičenja u atletici, a izveden je i prigodan kulturni program.

Pet „Zlatnih ljiljana“

O tome koliki je značaj imao Združeni odred Igman, možda najbolje govori podatak da je za vrijeme svog kratkog postojanja iz svojih redova iznjedrio čak pet „Zlatnih ljiljana“.

Najveće vojničko priznanje dobili su: Mirsad Selimović Srce, Čedomir Domuz, Mirsad Medić, Mehemed Hemo Sidran i Mirsad Ćatić Čuperak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.