BIH

Sarajevski aerodrom raspisao još jedan tender: Izgradnja objekta u vrijednosti od šest miliona KM

Avaz.ba

30.5.2018

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je još jedan tender. Ovaj put za izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na izgradnji administrativno-poslovnog objekta u vrijednosti šest miliona KM bez PDV-a. Riječ je o objektu u kojem će biti smješteni kancelarijski i radni prostori, koji će biti podijeljen na zemaljsku i zračnu stranu, a prolaz iz jedne u drugu stranu će biti kontroliran.

Rok za dostavljanje ponuda je 17. juli 2018., dok je rok za izvođenje radova 18 mjeseci.

Podsjećamo, Aerodrom Sarajevo početkom maja objavio je i tender za izvođenje radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B. Rok za prijavu na ovaj tender je 10. juli 2018. Vrijednost radova je 30 miliona KM bez PDV-a. 

Tender je objavljen nekoliko mjeseci nakon što je završeno rušenje starog Terminala A, koji se odavno nije koristio za prvobitnu namjenu, a nalazio se pored obnovljenog Terminala B, čije je proširenje planirano upravo na prostoru koji je postao raspoloživ rušenjem starog Terminala A.

Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, a ovim proširenjem moglo bi biti opsluženo blizu dva miliona putnika godišnje. 

Planirano je proširenje i povećanje svih prostornih i tehnoloških kapaciteta za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške, sanitarne kontrole na dolasku i odlasku, čekaonica za ukrcavanje putnika, Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija te drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi. Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, a stari i novi dio biti će povezani modernom nadstrešnicom.

Dužina terminala će biti 110 metara, a sada je 68. Proširenjem će se dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Check-in zona će se proširiti sa 17 na 28 mjesta, a umjesto sadašnja četiri gatea napravit će se sedam. Proširit će se i zona dolazaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.