NEZADOVOLJSTVO

Radnici "Aluminija" održali štrajk upozorenja i protest u krugu fabrike

M.H.

5.6.2018

Tražimo da gospoda iz menadžmenta "Aluminija" preuzme odgovornost, jer imaju enormne plaće. Ako ne mogu voditi ovu firmu, onda zbogom. Mi nismo nečije budale niti smo krivi što je ovo nakaradna država, niti za loše poslovanje. Imamo i mi pravo na živote. Poručili su to s protestnog okupljanja radnici mostarskog "Aluminija", njih više od 500 okupljenih s transparentima i megafonima pred upravnom zgradom.

Oni su održali jednosatni štrajk upozorenja, iznijeli zahtjeve i poručili da će, ako se Uprava ogluši, ubrzo održati dvosatni štrajk upozorenja i krenuti u proceduru organiziranja generalnog štrajka.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata "Aluminija", kaže da su razlozi za štrajk višemjesečna dugovanja za doprinose, nedonošenje sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o plaćama, loši i nesigurni uvjeti rada u proizvodnom sektoru, zapošljavanja na radna mjesta predviđena za invalide rada. Traže i da se u proizvodni pogon hitno zaposli određeni broj novih radnika koji su prijeko potrebni.

- Imamo oko 20 invalida, za koje se oslobađaju radna mjesta, ali i ovaj i raniji menadžmenti konstantno na njih dovode nove ljude iz grada. Duboko smo zabrinuti za budućnost "Aluminija". Novca nema, mi ne znamo gdje je niti imamo pristup cijenama, jer nam ne dozvoljavaju da budemo na sjednicama Nadzornog odbora. Naš je rad isti, loše poslovanje nije naša krivica - poručuje Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata.

Pokazujući zdravstvenu knjižicu, koja mu je ovjerana samo na dva dana, radnik iz sektora "Ljevaonica" Stjepan Bevanda ističe da su im dojadile laži te da traže od menadžmenta da preuzme odgovornost za radnike.

- Na platnoj listi prikazuje da su mi odbili za zdravstveno, a ovjerena je samo na dva dana.

Puno života je ostavljeno ovdje, ima puno invalida. Nismo mi krivi što je ovo nakaradna država, ne želimo umirati - kaže ogorčeni Bevanda.

Radnicima se obratio i direktor "Aluminija" Mario Gadžić, koji je kazao da podržava njihove zahtjeve i štrajk.

- Velika dugovanja koja su naslijeđena mjere se u iznosu od 250 do 260 miliona KM. Od 2010. "Aluminij" ne može podići nijedan kredit, niti marku. Ta akumulacija dugova veliko je breme za poslovanje preduzeća. Od 2017. svi dugovi se moraju moraju vraćati, a radnici i Uprava i Nadzorni odbor se svakodnevno bore da pokušamo stabilizirati ovo preduzeće. Potrebno je restruktuirati vlasničku strukturu, dokapitalizirati i ići u dugoročnu stabilizaciju - naveo je Gadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.