DRUŽENJA

U Ofenbahu iftar okupio brojne generacije: Baš kao u našoj Bosni

Bato Šišić

6.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Bosanski kulturni centar iz njemačkog grada Ofenbaha već tradicionalno svakog ramazana organizira zajednički iftar za njihove članove, vjernike, postače, ali i za saradnike, prijatelje, predstavnike grada, ali i države BiH.

Tako je bilo i ovaj put. Više desetina džematlija, postača i prijatelja ovog BKC-a, zajedno su iftarili, a kako prije isto tako i poslije iftara družili su se, prijateljski razgovarali, sjećali se nekadašnjih zajedničkih iftara kako u Njemačkoj isto tako i u BiH.

Ove godine počasni gost iftara bio je generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža zajedno sa još trojicom uposlenika GK.

Predsjednik BKC-a hafiz Elvedin Bilić zajedno s ostalim članovima i džematlijama bili su odlični domaćini, a hanume BKC-a potrudile su se da tu večer bude bogata bh.kuhinja, kako sa slanim tako isto i slatkim specijalitetima. Na kraju se popila i prava bosanska kahva.

GK Lučiano Kaluža i te večeri bio je u uskom kontaktu i razgovoru sa svima onima koji su imali neko pitanje ili željeli neku informaciju vezano za rad i usluge GK u Frankfurtu. Kaluža je još jednom pozvao sve one koji to žele da se prijave za glasanje, te im rekao da im uvijek, kako on tako i svi uposlenici GK, stoje na raspolaganju za sve inforamcije vezane za samu registraciju glasanja.

-Ovo je bila jedna lijepa i ugodna večer gdje sam se upoznao sa dosta dragih i zanimljivih ljudi, čuo dosta toga lijepoga, a ova noć bila je puna nekog ozračja. Osjećao sam se kao da sam negdje u Bosni i Hercegovini - rekao je Kaluža.

Biznismen Fadil Junuzović te večeri bio je istinski domaćin uz sekretara BKC-a Ismeta Velagića, a sve to ne bi tako dobro i ugodno iftarsko druženje bilo da nije bilo vrijednih hanuma ovog Bosanskog kulturnog centra.

Bio je to iftar na kojem su se družile sve generacije, oni koji su došli prije 20 ili 30 godina u Njemačku i onih koji su rođeni u Njemačkoj. Tako su se na jednom mjestu iz jedne porodice mogle vidjeti čak tri ili četiri generacije zajedno.

Iftaru su prisustvovali i predstavnici KUD „Sevdah“ iz Frankfurta zajedno s njihovim predsjednikom Ismetom Šahurićem.

-Drago nam je što smo i ove godine mogli da ugostimo nama drage ljude, ljude pune ljubavi, sreće i poštenja - rekao je predsjednik Bilić.

Na iftaru su bili i predstavnici susjednih džemata. Tako je iz grada Mainza došao Halil efendija Makić, Šefket efendija Zukić...



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.