BIH

Nastavak pregovora o Izbornom zakonu BiH: Danas definiranje privremenog rješenja?

S jednog od ranijih sastanaka: Predstavnici EU i SAD ponovo okupljaju lidere stranaka

Piše: S. D.

7.6.2018

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu će danas biti nastavljeni pregovori lidera SBB-a, SDP-a, SDA, HDZ-a i DF-a Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona BiH u svjetlu provedbe presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon prekjučerašnjeg sastanka, većina učesnika ocijenila je razgovore korakom naprijed u odnosu na dosadašnje pregovore, a neki od učesnika novinarima su kazali da bi na današnjem sastanku moglo biti definirano privremeno rješenje o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, koje bi važilo samo za implementaciju rezultata nakon predstojećih oktobarskih izbora.

Domaćini i današnjeg sastanka trebali bi biti ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark).

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, koji su medijatori u procesu izmjena Izbornog zakona BiH, u više navrata su istaknuli da je odgovornost za pronalazak rješenja tog pitanja isključivo na bh. političkim strankama, a da je međunarodna zajednica u tom procesu spremna pružiti svu moguću pomoć, a ne i nametati bilo kakva rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.