BRATUNAC

Ef. Hodžić: Migranta nismo gasulili, samo smo ga ukopali

Mezar nepoznatog migranta na bratunačkom gradskom mezarju

S. SMAJLOVIĆ - A. NUHANOVIĆ

7.6.2018

Nepoznat migrant koji se prije pet dana utopio u rijeci Drini u Polomu, dvadesetak kilometara od Bratunca, ukopan je prekjučer na mezarju u tom gradu. Nakon što je tijelo pronađeno i izvučeno iz vode, utvrđeno je da je riječ o nepoznatom migrantu azijskog porijekla. 

Urađena obdukcija

Kako je navedeno iz Stanice javne bezbjednosti Bratunac, nakon obavljenog uviđaja, po nalogu Tužilaštva Republike Srpske tijelo je prevezeno u Bijeljinu na obdukciju, gdje je utvrđeno da se radi o muslimanu.

Kako se, prema zakonu RS, nepoznata osoba sahranjuje u općini gdje je okončala život, a s obzirom na to da je riječ o osobi islamske vjere, tijelo nepoznatog migranta predato je Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bratunac.

Kako je pojašnjeno, tijelo je bilo u poodmakloj fazi raspadanja i morao se što prije obaviti ukop, pa se zbog toga nije moglo čekati da se obave daljnje procedure.

Elvir ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac, za „Avaz“ kaže da su, u saglasnosti s Rijasetom Islamske zajednice u BiH i Muftijstvom tuzlanskim, u utorak preuzeli tijelo i ukopali ga na bratunačkom mezarju.

- S obzirom na to da se radi o nepoznatoj osobi, mejit nije gasuljen niti je klanjana dženaza. Na njegovom mezaru postavljen je bašluk s oznakom N. N. i datumom ukopa. Ovo je njegov privremeni smiraj - kazao je Hodžić.


Ef. Hodžić: Preuzeli tijelo

Šire potrebe

U našoj zemlji do sada je registriran ulazak 5.664 migranta, kazao je na jučerašnjoj pres-konferenciji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, navodeći da će uskoro za smještaj ovih ljudi na raspolaganju biti i kasarna Ušivak u Hadžićima.

- Te prostorije su nam danas (jučer, op. a.) trebale biti na raspolaganju, ali Crveni križ KS nije ispraznio neka skladišta. Ovo pitanje rješavat ćemo odmah kako bi nam prostor od 400.000 kvadratnih metara što prije bio na raspolaganju, jer može zadovoljiti šire potrebe Sarajeva – kazao je Mektić.

On je za danas u Sarajevu najavio sastanak s predstavnicima zemalja pogođenih migrantskom balkanskom rutom kako bi se našlo rješenje i kako bi se fokusirali na zaustavljanje migracija.

Smještaj u kasarni Ušivak  


Kasarna Ušivak: Najbliža kuća udaljena 500 metara ( S. Saletović)

Kasarna Ušivak godinama ne koristi svojoj namjeni, a u kakvom je stanju, jučer se uvjerila ekipa “Avaza”. Iako se izdaleka čini da je ova vojna utvrda očuvana, pogled na objekt izbliza daje potpuno drugačiju sliku. Zahrđala ograda, godinama neodržavane prostorije i pustoš usred šume dočekali su nas kao prve posjetioce. Najbliža kuća od kasarne je udaljena oko 500 metara.

- Mi te ljude moramo zbrinuti najbolje što se može. Kada Ušivak stavimo u funkciju nigdje drugo neće moći boraviti. Koristit ćemo sve instrumente da ih tu držimo pod kontrolom – kazao je Mektić te dodao da se i lično u USK uvjerio u „složenu situaciju“.

Na granicama još 75 policajaca

Mektić je kazao da je u toku implementacija dogovora između Ministarstva sigurnosti te MUP-ova RS i Brčko Distrkita za uvođenje dodatnih snaga na zaštiti granice.

- Bit će obezbijeđeno novih 75 policajca, 60 MUP-a RS i 15 Distrikta Brčko, koji će djelovati na području Trebinja, Gacka, Bileće, Višegrada, Bijeljine i Zvornika - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.