AFERE

Šta se dešava s bivšim duhanskim gigantom: U FDS-u ostaju samo direktori i sekretari

M. AŠČIĆ

8.6.2018

Od ukupno 223 radnika zaposlena u Fabrici duhana Sarajevo (FDS) na adresi u Pofalićima, njih 218 proglašeno je tehnološkim viškom!

Ova firma, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, imala je 244 radnika, ali nisu svi raspoređeni na poslovima u Direkciji i u Sarajevu.

U dokumentima koje smo jučer objavili, navedeno je da FDS sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda sada prenosi na novoosnovano društvo koje je u stopostotnom vlasništvu ove kompanije.

 Program mjera

Prema odlukama koje je potpisao generalni direktor Edin Mulahasanović, novoosnovana kompanija FDS d. o. o počet će s radom 1. jula, ali je nejasno šta će biti s firmom FDS. d. d., koja se nalazi na adresi Pofalićka 5


Jedini koji su za sada sigurni, što je navedeno u programu mjera za zbrinjavanje viškova radnika, jesu članovi Uprave: generalni direktor, četiri izvršna direktora i dva sekretara firme.

Mulahasanović je jučer pozvao „Avaz“ i kratko rekao da neće svi radnici biti otpušteni, ali bez detalja. Nije jasno šta će biti s imovinom ove firme. Sve i da određeni broj radnika prijeđe u novoosnovanu firmu, što Mulahasanović u odlukama navodi, upitno je koliko će ih završiti na ulici s obzirom na to da „ne postoji potreba za navedenim mjestima“. Radnici kažu da im je rečeno da će biti „spašeno“ oko 60 uposlenika.

Većinski vlasnik FDS-a je „British American Tobacco“ (BAT), koji je imovinu procijenjenu na oko 400 miliona KM kupio prije dvije godine za 42,7 miliona KM. No, umjesto širenja proizvodnje, prošle godine ukinuta je i druga smjena i smanjena proizvodnja.

Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara „Dividenda“, protivio se još 2016. prodaji firme, upozoravajući da je riječ o prljavoj i mutnoj privatizaciji.

- Sada Fadil Novalić, premijer FBiH, treba radnicima objasniti šta se događa. Sjetite se njegove izjave: „FDS smo uhvatili u trenutku slobodnog pada.“ Ja i dalje tvrdim da BAT ne stoji iza kupovine ove firme, nego određena grupa s Pofalića - kaže Čengić.

 Mišljenje Sindikata

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika FDS-a uputio je 28. maja ove godine Upravi FDS-a dopis koji se odnosi na program zbrinjavanja viška radnika. Tražili su da im se dostavi kompletan spisak radnika koji su tehnološki višak.

Ovaj zahtjev, u kojem su za radnike zatražene i stimulativne otpremnine, potpisali su članovi Enisa Šljivo, Edin Paralović, Nedžad Krako, Denis Šoše, Alen Veljan. Jedino svoj potpis nije stavio Adis Vlajčić

Vlasnici hotela, banke, brojnih nekretnina

Fabrika duhana Sarajevo većinski je vlasnik Vakufske banke Sarajevo, ali i hotela na Vlašiću i u Srebrenici. Posjeduje i udjele u Privrednoj banci i BOR banci. Ova firma posjeduje i višemilionske nekretnine u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Banjoj Luci. Radnici tvrde da je hotel na Vlašiću već prodat za pet miliona KM, što nam je potvrdio i Čengić.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.