EXPLODE+ Najnoviji ugovor dio kontinuirane podrške

Njemačka izdvaja dodatnih 200.000 eura za ubrzano uništavanje nestabilne municije u BiH

Avaz.ba

Foto: Avaz.ba


Njemačka ambasadorica u BiH Kristijane Homan (Christiane Hohmann) i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu u ponedjeljak će potpisati ugovor o dodjeli dodatnih 200.000 eura za uništavanje nestabilnih zaliha municije u okviru projekta UNDP-a EXPLODE+ ("Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina").

Najnovijim ugovorom koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje SR Njemačke za uništavanje viškova municije tokom protekle četiri godine će iznositi 1,3 miliona eura.

Dodatnih 200.000 eura će poslužiti za uništavanje protutenkovskih raketa kojima je istekao životni rok te njihovo daljnje skadištenje predstavlja sigurnosni rizik po personal i skladišne lokacije Oružanih snaga BiH (OSBiH). U 2017. godini, sredstvima SR Njemačke podržano je uništavanje malokalibarske municije, artiljerijske municije i raketnih granata.

U Bosni i Hercegovini još ima oko 15.000 tona zaliha municije, koja je većinom više od 35 godina stara, od čega je oko 8.000 tona viška u odnosu na potrebe OSBiH. Unutar ukupnih zaliha nalazi se do 5.500 tona municije, koja je nestabilna za daljnje skladištenje, koju je urgentno potrebno uništiti iz sigurnosnih razloga. U proteklom periodu (10 godina) uništeno je oko 14.600 tona municije, a istovremeno su objekti za skladištenje municije i pomoćni objekti modernizirani i/ili obnovljeni, a personal OSBiH dodatno obučen za sigurno i efikasno upravljanje zalihama municije i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES).

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak, koji je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova municije. Posebno se formiranje "Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva" 2013. godine, tijela koje nadzire i koordinira sve aktivnosti, smatra važnim korakom za bolju koordinaciju domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja nesigurnih sredstava, te uspostavi održivog sistema upravljanja zalihama MiMES-a.

Upravo zahvaljujući ovom velikom zajedničkom naporu lokalnih i međunarodnih institucija, Bosna i Hercegovina i dalje ostaje jedina zemlja u široj regiji koja nije imala nekontroliranu eksploziju skladišta municije.

NA VRH

Podijeli članak na