Specijalni predstavnici EU imaju za cilj da promoviraju politiku i interese unije

Vijeće Evropske unije produžilo mandat Lars-Gunaru Vigemarku u BiH

NAP
26.06.2018 11:57

Foto: Arhiv

Vijeće Evropske unije produžilo je mandate šestorici specijalnih predstavnika EU, uključujući i mandat šefu EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunaru Vigemarku (Gunnar Wigemark).

Njegov mandat je produžen za 14 mjeseci i trajat će do 31. avgusta 2019. godine. Vigemark je na ovu poziciju prvi put imenovan 1. marta 2015. godine.

Mandat visoke predstavnice za Kosovo Natalije Apostolove je također produžen do 29. februara 2020. godine. Ona je imenovana na tu funkciju 4. avgusta 2016. godine.

Specijalni predstavnici EU imaju za cilj da promoviraju politiku i interese Evropske unije u određenim regionima i zemljama kao i da zastupaju određene stavove koji su od važnosti za EU.

- Oni igraju aktivnu ulogu u naporima za jačanje mira, stabilnosti i vladavine prava. Prvi specijalni predstavnici EU imenovani su 1996. godine. Trenutno, osam specijalnih predstavnika EU podržava rad visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerini (Federica Mogherini). To su šest spomenutih predstavnika kao i i specijalni predstavnici za ljudska prava i mirovni proces na Bliskom istoku - navodi se u saopćenju.

NA VRH