KRALJEVSKI GRAD

Dobar početak turističke sezone u Jajcu: Smještaj od 16 do 200 KM, Arapi najčešći gosti

Vodopad u centru grada turiste ostavlja bez daha

Piše: E. CRNKIĆ

26.6.2018

Jajce, grad sa 30 nacionalnih spomenika, pun prirodnih ljepota, iz godine u godinu zauzima sve značajnije mjesto na regionalnoj turističkoj mapi. Broj gostiju u ovom gradu stalno raste, a svaka sezona uspješnija je od prethodne. 

Prema podacima turističkih radnika, lani je kraljevski grad posjetilo više od 150.000 turista iz svih krajeva svijeta. 

Školske ekskurzije

- Evidentan je porast posjeta turista iz cijele BiH, ali i iz zemalja okruženja. Zbog kulturno-historijskog i prirodnog bogatstva našeg grada, imamo sve više turista iz svih dijelova svijeta, pogotovo iz arapskih zemalja, a najviše ih privlače prirodne ljepote kojih u Jajcu ima u izobilju - kaže Fahrudin Burić, historičar i turistički vodič.



Posjeta Jajcu ne može proći bez obilaska Plivskih jezera

I početak ove sezone je odličan, a turistički radnici i ugostitelji najveću navalu gostiju očekuju tokom jula.

- U maju smo imali veliki broj školskih ekskurzija, dok se u junu drastično smanjio broj turista iz arapskih zemalja, vjerovatno zbog ramazana. Početkom jula kreće sezona godišnjih odmora u zemljama EU, pa će se kod nas povećati broj turista - ističe Burić.

Atraktivni vodopad na rijeci Plivi u samom centru grada prošle godine obišlo je više od 65.000 gostiju, a ništa manje posjećeni nisu bili ni srednjovjekovna tvrđava, katakombe, Muzej drugog zasjedanja AVNOJ-a i te Hram boga Mitre.

Burić ističe da oni koji posjete Jajce obavezno obiđu i prelijepa Plivska jezera i atraktivne mlinčiće.


Burić: Svaka sezona bolja od prethodne

Mnogi gosti u kraljevskom gradu provode po nekoliko dana, a cijene smještaja su prihvatljive, pa tako dvokrevetna soba u hotelu ili motelu s tri zvjezdice košta od 59 do 123 marke po danu, uključujući doručak. Noćenje u hostelu u jednokrevetnoj sobi je 30, u dvokrevetnoj 23, a u trokrevetnoj i četverokrevetnoj 16 maraka po osobi.

Najam vikendice

Privatni smještaj košta od 20 do 30 maraka po osobi, dok najam vikendice na jedan dan na Plivskim jezerima košta od 80 do 150 maraka.

- Veliki broj gostiju traži privatni smještaj, pogotovo Arapi, koji dolaze s više članova porodice. Obično se zadržavaju dva dana, dosta su zahtjevni, ali su i spremni dobro platiti svaku uslugu - govori nam jedan od vlasnika privatnog smještaja na Plivskim jezerima.

Apartmani u prigradskoj zoni koštaju od 55 do 70 maraka, a oni luksuzni i do 200 KM po danu.

Cijena ulaznica

Cijena dnevne karte za obilazak svih spomenika u Jajcu iznosi osam maraka za odrasle, dok je za djecu četiri marke. Cijene pojedinačnih karata su od dvije do četiri marke, dok penzioneri i školska djeca imaju popust od 50 posto za posjetu nekim znamenitostima. Oni koji žele turističkog vodiča, trebaju izdvojiti 50 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.