BIH

Nakon sjednice Federalne vlade Novalić i Bukvarević održali pres-konferenciju, borci i dalje nezadovoljni

M. Smajkić

M. Sm.

28.6.2018

Nakon sjednice Vlade FBiH održana je pres-konferencija na kojoj je rečeno da će već danas u parlamentarnu proceduru biti upućen Zakon o borcima. 

Kako je naveo federalni premijer Fadil Novalić, Zakon je jednoglasno usvojen, a krenulo se, kazao je, od činjenice da se zadrži finansijska stabilnost Federacije, koja je nakon 20 godina mukotrpno postignuta.

- Ne postoji rezerva spram pogleda na boračku populaciju i prava koja im pripadaju. Radi se od 15 prava, gdje očekujemo sinergiju i zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti - kazao je Novalić.

Resorni federalni ministar Salko Bukvarević ustvrdio je da je jedan od ciljeva donošenja zakona ravnomjerno usaglašavanje istih prava na cijelom teritoriju FBiH.

Najvažnija prava iz ovog zakona, kazao je on, jesu zdravstveno osiguranje za sve branioce i članove njihovih porodica, liječenje branilaca u svim zdravstvenim ustanovama, prednost pri zapošljavanju... Također, naveo je on, borački dodatak je predviđen za demobilisane branioce koji imaju 57 godina starosti i tri godine učešća u Oružanim snagama i nemaju drugih prihoda za život. U drugoj kategoriji su, dodao je, oni sa 60 godina života i jednu godinu učešća, trećoj branioci sa 65 godina za koje nisu navedeni uvjeti dužine učešća u Oružanim snagama i posebna kategorija su žene branioci sa 50 godina koje nemaju prihode.

- Također, veoma značajan je član zakona koji je jasno definirao obavezu Federalnog ministarstva za pitanja boraca da, nakon uspostave, javno objavi registar korisnika i registar branilaca BiH na internet-stranici Ministarstva - kazao je Bukvarević.

Rekao je i da boračke naknade neće biti u istom iznosu, jer, kako je naveo, borci su zahtijevali da to bude podijeljeno u četiri kategorije u skladu s dužinom učešća.

Tako će, iznio je, 40 posto od minimalne penzije dobiti oni koji imaju od 12 do 24 mjeseca učešća, 50 posto za one od 24 do 36 mjeseci, 60 posto od 36 do 48 mjeseci, a oni preko 48 ili puna 52 mjeseca učešća ostvarit će 70 posto od minimalne penzije.

Međutim, borci okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru iskazali su nezadovoljstvo. Kako je naveo Darinko Boto, predsjednik Udruženja ''Zaboravljeni branitelji'' Ljubuški, nisu zadovoljena njihova očekivanja kroz tri zahtjeva koja su uputili Parlamentu.

- To je javna izrada i javna objava registra. Nije nam dat rok i nije nam data prava informacija o tome kako će riješiti borački dodatak. Rekli su da su zakon uputili u Parlament, mi ćemo sutra od Parlamenta tražiti da vidimo šta su predložili, znamo da nas nigdje nema u ovom takozvanom Bukvarevićevom zakon, koji je, po nama, diskriminatoran, da se nakon 57 godina starosti daje satisfakcija, a ovi ispod da nemaju ništa. Mi tražimo da se da po učešću u ratu - kazao je Boto.

Amir Sultan iz kampa demobilisanih boraca Sarajevo također je rekao da neće biti zadovoljan sve dok, kako je istakao, ne vidi ''crno po bijelo''.

- Ako ne budemo imali napismeno da će biti zakazana sjednica sutra, idemo u radikalnije mjere. Mi nismo zaduženi da pronalazimo ko je bio borac, ko nije. To Vlada mora uraditi. Tražimo svoja prava i jedinstveni registar, jer znamo koliko je bilo boraca u Armiji, koliko u HVO-u, jedinstveni registar, ukidanje svih boračkih udruženja i borački dodatak za sve pripadnike - rekao je Sultan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.