BIHAĆ Razgovori o lokaciji za privremeni smještaj se nastavljaju

Nema rješenja za migrantsku krizu u USK, Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompleksa "Agrokomerc"

Fena
05.07.2018 17:28

Foto: Arhiv

Rješenja za migrantsku krizu na području USK trenutno nema, jer Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompleksa "Agrokomerc". 

Ponuđena lokacija hotela "Sedra" ni u kojem slučaju ne odgovara Bihaću i Cazinu, rečeno je nakon današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s političkim predstavnicima USK i lokalnih zajednica u Bihaću.

- Evropska komisija ne pristaje, odnosno ne želi finansirati privremenu smještajnu lokaciju migranata u halama "Agrokomerca" kod Velike Kladuše, zbog blizine granice s Evropskom unijom. Lokacija hotela "Sedra" između Bihaća i Cazina ne odgovara lokalnim zajednicama, tako da trenutno rješenja nemamo. Jednostavno, ne možemo se dogovoriti o lokaciji za privremeni kolektivni smještaj migranata - rekao je ministar Mektić.

- Nismo došli do rješenja, jer jednostavno nisu ponuđene prihvatljive opcije za stanovništvo Bihaća, Cazina i Velike Kladuše. U smještajni prostor hotela "Sedra" možemo smjestiti porodice s djecom, otprilike 300 migranata, nikako njih četiri hiljade. Time ništa ne bismo postigli, ostali bismo u istom problemu, ako ne bi stvorili i veći - istakao je premijer USK Husein Rošić.

Ministar Mektić je ponovio kako je u potpunosti izgubio povjerenje u Evropsku uniju.

- Ona je stvorila ovaj problem u BiH i sada okreće glavu od njega. Neće Bosna i Hercegovina biti sabirni centar ili takozvani hot - spot, i to ću reći u ponedjeljak na Samitu u Londonu. BiH nije za ovo kriva i trebala bi biti samo tranzitna stanica, no čini se da će zbog nečije neodgovornosti platiti najveću cijenu - naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Razgovori o lokaciji za privremeni smještaj migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši nastavljaju se s gradonačelnicima, s obzirom na to da ministar Mektić insistira da sada ovi gradovi pronađu adekvatnu lokaciju.

NA VRH