Nema rješenja za migrantsku krizu u USK, Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompleksa "Agrokomerc"

BIHAĆ Razgovori o lokaciji za privremeni smještaj se nastavljaju

Nema rješenja za migrantsku krizu u USK, Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompleksa "Agrokomerc"

Rješenja za migrantsku krizu na području USK trenutno nema, jer Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompleksa "Agrokomerc". 

Ponuđena lokacija hotela "Sedra" ni u kojem slučaju ne odgovara Bihaću i Cazinu, rečeno je nakon današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s političkim predstavnicima USK i lokalnih zajednica u Bihaću.

- Evropska komisija ne pristaje, odnosno ne želi finansirati privremenu smještajnu lokaciju migranata u halama "Agrokomerca" kod Velike Kladuše, zbog blizine granice s Evropskom unijom. Lokacija hotela "Sedra" između Bihaća i Cazina ne odgovara lokalnim zajednicama, tako da trenutno rješenja nemamo. Jednostavno, ne možemo se dogovoriti o lokaciji za privremeni kolektivni smještaj migranata - rekao je ministar Mektić.

- Nismo došli do rješenja, jer jednostavno nisu ponuđene prihvatljive opcije za stanovništvo Bihaća, Cazina i Velike Kladuše. U smještajni prostor hotela "Sedra" možemo smjestiti porodice s djecom, otprilike 300 migranata, nikako njih četiri hiljade. Time ništa ne bismo postigli, ostali bismo u istom problemu, ako ne bi stvorili i veći - istakao je premijer USK Husein Rošić.

Ministar Mektić je ponovio kako je u potpunosti izgubio povjerenje u Evropsku uniju.

- Ona je stvorila ovaj problem u BiH i sada okreće glavu od njega. Neće Bosna i Hercegovina biti sabirni centar ili takozvani hot - spot, i to ću reći u ponedjeljak na Samitu u Londonu. BiH nije za ovo kriva i trebala bi biti samo tranzitna stanica, no čini se da će zbog nečije neodgovornosti platiti najveću cijenu - naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Razgovori o lokaciji za privremeni smještaj migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši nastavljaju se s gradonačelnicima, s obzirom na to da ministar Mektić insistira da sada ovi gradovi pronađu adekvatnu lokaciju.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH