BIH

Strani mediji o Srebrenici: Za većinu je to genocid, dok mediji u Srbiji koriste drugu riječ

S. D.

11.7.2018

O 11. julu u Srebrenici izvijestili su ''New York Times'', ''TRT World'', ''Daily Mail'', ''The News & Observer'', ''The Washington Post''...

Najpoznatiji svjetski mediji su, kao i povodom proteklih godišnjica genocida u Srebrenici, izvijestili o komemoraciji i ukopu 35 posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

Vijest o obilježavanju 23. godišnjice genocida prenijeli su između ostalih ''The New York Times'', ''TRT World'', ''Daily Mail'', ''The News & Observer'', ''The Washington Post'', ''Independent'', ''ABC News''...

Svjetski mediji u svojim izvještajima s komemoracije i dženaze podsjetili su na najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata koji je 11. jula 1995. počinjen u Srebrenici, kao i na činjenicu da broj žrtava ni 23 godine poslije nije konačan.

Vijest o genocidu u Srebrenici prenijeli su i hrvatski mediji, poput ''Jutarnjeg lista'', dok su oni u Srbiji izvijestili da je održana komemoracija u Potočarima povodom „stradanja“ Bošnjaka. 

I u manjem bh. entitetu ne priznaju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid, pa ovaj zločin u kojem su Bošnjaci planski i sistemski ubijani nazivaju „stradanjem“ . 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.