Sudsko vijeće u obrazloženju navodi da su osuđeni pucali po civilima

Za zločin u Tesliću ukupno 82 godine zatvora

Avaz.ba
12.07.2018 13:01

Foto: Arhiv/agencija

Sud Bosne i Hercegovine osudio je petoricu bivših pripadnika tzv. Vojske Republike Srpske (VRS) na ukupno 82 godine zatvora zbog učešća u ubistvima civila na planini Borje kod Teslića. 

Presudom su Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka osuđeni na po 17 godina zatvora, dok je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina.

Marjanović, Gavranović, Dević, Šljuka i Kezunović proglašeni su krivim da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili. 

Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade VRS, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, a Sudsko vijeće je u obrazloženju navelo da je za Gavranovića, Devića i Šljuku van razumne sumnje utvrdilo da su počinili djelo pucajući u civile, a za Kezunovića nije utvrđeno da je pucao, ali da je -"doprinio ubistvu 28 civila". 

Marjanović je, prema presudi, bio svjestan naredbe pretpostavljene komande za ubistva civila i kasnije naredio da se ukopaju tijela u prethodno pripremljenu jamu.

Predsjedavajuća sutkinja Vesna Jesenković rekla je da optuženi nisu organizirali zločin, ali da bez njihovog učešća on ne bi bio moguć.

- Da nije bilo njihovog doprinosa, oni koji su osmislili plan za ubistvo, ostali bi usamljeni u svojoj namjeri - rekla je Jesenković. 

Izricanju presude nisu prisustvovali Marjanović i Kezunović.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.  

NA VRH