BIH

Evropski parlament zahtijeva: Očevima dati plaćeno porodiljsko odsustvo

Ilustracija

S. N.

12.7.2018

Evropski parlament zatražio je da države članice Evropske unije omoguće očevima plaćeno porodiljsko odsustvo.

U najnovijem prijedlogu cijelog niza mjera kojima se nastoji olakšati život roditeljima, ali i skrbnicima da bolje odgovore na izazove prilikom traženja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, navedeno je da bi očevi mogli imati pravo na plaćeni dopust sve do 10. godine djeteta. 

Najniža plaća koju bi otac na porodiljskom odsustvu primao je 75 posto bruto zarade.

Stopa zaposlenosti žena u 2017. je 66,5 posto (u usporedbi sa 78 posto za muškarce) i više rade uz skraćeno radno vrijeme i na ugovore na određeno, što se odražava u razlikama u plaćama i karijerama, konstatiraju u Evropskom parlamentu.

Odbor za radna mjesta ovog tijela izglasao je nova pravila za postizanje bolje ravnoteže između ličnog i privatnog života da bi se poboljšalo zapošljavanje žena i općenito zaposlenost u EU, a i pomoglo očevima da imaju pravo na roditeljski dopust. 

Predlaže se i očinski dopust u trajanju od najmanje deset radnih dana povodom rođenja ili posvajanja djeteta. Uvelo bi se, također, pravo na četiri mjeseca očinskog dopusta do djetetove desete godine.

Zalažu se i za plaćeno skrbništvo nad ozbiljno bolesnim ili ovisnim članovima porodice. Izvjestilac je predložio da se za dopust skrbnika isplaćuje naknada u iznosu od najmanje 75% bruto plaće radnika.

Na kraju, zastupnici traže fleksibilne uvjete rada za roditelje, poput mogućnosti rada na daljinu.

Već narednog mjeseca počet će pregovori o usvajanju ovih mjera između institucija u Briselu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.