REAKCIJE

Mujo Hadžiomerović: Nema Dodik gumicu kojom može izbrisati genocid u Srebrenici

Mujo Hadžiomerović

Fena

17.7.2018

Nema Milorad Dodik tu gumicu kojom može izbrisati ono što je domaće i međunarodno pravosuđe presudilo kada je u pitanju genocid u Srebrenici – ukazao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

Naglasio je da nije sraman izvještaj Komisije za Srebrenicu, kako je to ustvrdio entitetski predsjednik, već je sramna njegova inicijativa da se poništi nešto za šta i ptice na grani znaju da se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici.

- Kao što zdrav um ne može prihvatiti činjenicu da je neko mogao izvršiti genocid, tako ni Dodikovi pokušaji negiranja stradanja u Srebrenici i okolnim mjestima ne mogu biti prihvaćeni – rekao je Hadžiomerović.

Pozvao je entitetskog predsjednika da pročita brojne dokumenate, svjedočenja, spise iz procesa za genocid u Srebrenici.

- Nakon toga neka se upusti u komentare o zločinima nad Bošnjacima srednjeg Podrinja – ukazao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. 


Dodik je nedavno najavio da će od Vlade tražiti da predloži parlamentu tog bh. entiteta da povuče, odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004. godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

Dodik tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.