BIH

Nema više posla na državnim jaslama mimo konkursa

Usvojen u Parlamentu prošle sedmice

M.R.S.

18.7.2018

Javna preduzeća i ustanove u Federaciji više neće moći zapošljavati radnike mimo javnog konkursa. To propisuju izmjene i dopune Zakona o radu, usvojene prošle sedmice poslije godinu opstrukcija, koje će za nekoliko dana stupiti na snagu.


Na njihovom usvajanju insistirao je Savez za bolju budućnost. No, opstrukcije su dolazile iz SDA zbog odredbe da se zapošljavanje i u javnim preduzećima mora obavljati putem konkursa, a ne na osnovu preporuka, političke podobnosti i sličnih načina.


- Propisani rok za donošenje pravilnika neophodnog za provedbu ove odredbe Zakona je šest mjeseci, ali on će se donijeti mnogo ranije, vrlo brzo - pojasnili su jučer u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH.


Ivana Korajlić, v. d. izvršnog direktora organizacije „Transparency International“ (TI), tvrdi da su do sada desetine hiljada ljudi u javnim preduzećima i ustanovama zaposlene bez konkursa.


- Izmijenjeni zakon dobra je vijest, ali on ne znači ništa bez uredbe koja bi propisala procedure zapošljavanja, način imenovanja komisija i ostalo - upozorila je Korajlić.


Utjecaj politike


- Primjenom te uredbe na minimum bi se sveo, ako ne i potpuno eliminirao, utjecaj politike na zapošljavanje - tvrdi Lejla Deronja-Suljić iz Centara civilnih inicijativa (CCI).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.