SARAJEVO

Fond za zaštitu okoliša FBiH i „BH Pošta“ zajedno u zaštiti životne sredine

E. H.

26.7.2018

U sklopu zajedničkog projekta „BH Pošte“ i Fonda za zaštitu okoliša FBiH danas u Sarajevu svečano su predstavljena četiri nova hibridna automobila i deset električnih skutera koji će ubuduće, uz manje zagađenja zraka, služiti za dostavu pošiljki.

Sporazum su svečano potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić i generalni direktor „BH Pošte“ Mirsad Mujić.

Ovom prilikom istaknuto je da vozila marke Toyota ne zagađuju okolinu, budući da do 60 kilometara na sat koriste isključivo elektromotor. Istaknuto je da osim manje zagađenja zraka, ova vozila zajedno s električnim skuterima omogućit će i značajne finansijske uštede. Vozila su dizajnirana kako bi na ulici privlačila značajnu pažnju i time u društvu promovirala ideju o prednostima korištenja ekološki prihvatljivijh automobila.  

- Povod za današnji sastanak je odabir Fonda za zaštitu okoliša FBiH da dodijeli sredstva „BH Pošti“ za njihov projekt nabavke i korištenja ekološki prihvatljivih vozila s ciljem povećanja efikasnosti u radu i ostvarenja ušteda, ali i zaštite životne sredine, što je osnovni cilj Fonda – kazao je Čibukčić.

Dodao je da opredjeljenje „BH Pošte“ za nabavku hibridnih vozila, bicikala i motocikala na električni pogon otvara put za još širu upotrebu ove vrste vozila.

 - Sretan sam što je „BH Pošta“, kao društveno odgovorna kompanija, na čelu sa generalnim direktorom Mirsadom Mujićem, prva kompanija koja intenzivno uvodi hibridna i električna vozila u tehnološkom i dostavnom procesu, što je svjetski trend u poslovanju. Ovo je dobra prilika da pozovemo i druge domaće kompanije, a posebno javna preduzeća da krenu ovim putem kako bismo svi zajedno dali doprinos u zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih čestica u zraku – naglasio je Čibukčić.

Generalni direktor Mujić istakao je da je zahvalan Fondu za zaštitu okoliša FBiH na podršci nastojanjima da nabave hibridna i električna vozila i time doprinesu zaštiti životne sredine.

 - Upotrebom ove vrste vozila povećat ćemo našu efikasnost i ostvariti značajne uštede jer „BH Pošta“ u svom procesu rada koristi i raspolaže s velikim brojem dostavnih i transportnih vozila. Ostvareni prihodi u prošloj godini u odnosu na 2016. godinu pokazali su da „BH Pošta“ prvi put pozitivno posluje od svoje osnovne poštanske djelatnosti. Tako da ćemo i u budućnosti raditi na ovakvim i sličnim projektima od šireg društvenog značaja, u skladu s evropskim i svjetskim standardima – kazao je Mujić.

Dodao je da „BH Pošta“ očekuje i računa na podršku Fonda i u realizaciji budućih projekata.

Ovom prilikom direktori Čibukčić i Mujić obišli su prostorije glavnog procesnog centra „BH Pošte“ u Sarajevu kako bi se uvjerili u veoma ograničene kapacitete ovog objekta. Tokom obilaska posebno su istaknuti teški uvjeti rada uposlenih u ovom centru, budući da se broj pošiljki svakodnevno povećava.

Osim Čibukčića i Mujića, današnjem sastanku u Generalnoj direkciji "BH Pošte" u Sarajevu prisustvovali su i članovi Uprave „BH Pošte“, izvršna direktorica Sektora za ekonomsko-finansijske poslove Jasmina Trgo i izvršni direktor Sektora za poštanski saobraćaj Neziran Đogo.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.