VELIKA KLADUŠA

Masovna tuča u kampu: Povrijeđeno 18 migranata, osam ih upućeno u bolnicu u Bihaću

Migrantski kamp u Kladuši: Većina se po dolasku policije razbježala

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

26.7.2018

Najmanje 50 migranata potuklo se jučer u kampu Trnovi u Velikoj Kladuši, a njih 18 zbog zadobivenih povreda zbrinuto je u velikokladuškom Domu zdravlja. Policija USK potvrdila je da je jučer intervenirala u kampu, a većina vinovnika tuče po dolasku policije već se bila razbježala. 

Prvi rezultati policijske istrage ukazuju na to da je povod da migranti iz Alžira, Sirije, Pakistana i Afganistana jedni na druge povuku i noževe bio je taj ko ima prednost pri korištenju tuševa za kupanje, koji se nalaze izvan kampa. 

Hladno oružje

Kako je za „Avaz“ potvrdio Senad Okanović, direktor Doma zdravlja Velika Kladuša, svi povrijeđeni prvo su zbrinuti u toj ustanovi, a oni s težim povredama upućeni su u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. 

 Okanović: Svakodnevne intervencije


- Od 18 povrijeđenih, njih osam upućeno je u Bihać, zbog mogućih komplikacija. Kod njih je uglavnom riječ o ubodnim ranama na području ekstremiteta, kod jedne osobe evidentirana je ubodna rana na području grudnog koša, a ima i drugih povreda, poput nagnječenja, ili frakture bedrene kosti - pojašnjava Okanović.

Tuče migranata svakodnevica su u ovom najzapadnijem bh. gradu, na granici s Hrvatskom.

- Kada su u pitanju tuče, evidentiramo razne vrste povreda nanesene uglavnom hladnim oružjem. Naša saradnja s policijom je svakodnevna, jer oni migrante dovode nama ili mi njih obavještavamo o našoj intervenciji ako ustanovimo da su rane nastale zbog tuče ili neke primjene sile. Imamo i slučajeva kada nam se obraćaju zbog povreda nastalih prilikom njihovog pokušaja prelaska u Hrvatsku kada se sukobe s policijom – pojašnjava Okanović.

Mobilni timovi

Dom zdravlja u Velikoj Kladuši još od januara se suočava s povećanim angažmanom i brojnim intervencijama na zaštiti zdravlja migranata. O tome svjedoči podatak da su za sedam mjeseci u ovoj ustanovi, samo kada su migranti u pitanju, fakturirali čak 15.000 usluga, vrijednosti 50.000 KM !

Sve to obavili su o vlastitom trošku. Nažalost, kaže Okanović, većina intervencija odnosi se na saniranje rana nastalih nakon tuča. Osim prijema migranata, mobilni timovi Doma zdravlja redovno izlaze na teren i brinu se o zdravlju migranata.

Spriječiti epidemiju  

Nedavno je Dom zdravlja dobio od matične općine 10.000 KM pomoći, a po 5.000 KM uplatili su premijer USK i Rijaset Islamske zajednice u BiH. Sada su se u pomoć požrtvovanim ljekarima Doma zdravlja i drugom osoblju uključile i međunarodne humanitarne organizacije poput IOM-a, UNHCR-a, „Ljekara bez granica“... Oni će pomoći i u dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji migrantskog kampa, kako bi se spriječila eventualna epidemija neke bolesti.  

Rođeno osam beba!  

Okanović je potvrdio da je velikokladuški Dom zdravlja u proteklom periodu u bihaćku bolnicu zbog porođaja uputio osam migrantkinja. On pojašnjava da su daljnju brigu o majkama i bebama preuzeli, kako pretpostavlja, bolnica u Bihaću i centar za socijalni rad, jer se oni nisu mogli vratiti u kamp u Trnovu, gdje su veoma loši uvjeti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.