BIH

Čavka: Dodik na konsultacije pozvao lidere stranaka, ne i predstavnike ''Domovine''

Fena

11.8.2018

Šef Kluba Koalicije "Domovina" Admir Čavka potvrdio je Feni da nije dobio poziv na razgovore kod Dodika 13. avgusta, na čiju inicijativu je i zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS o izvještaju Komisije za Srebrenicu, koji je usvojila Vlada RS prije 14 godina.

Ukoliko, kaže, dobiju poziv, zauzet će stav hoće li se odazvati, kao i hoće li prisustvovati posebnoj sjednici parlamenta RS.

- Mislim da bi se trebali pojaviti na sjednici i iznijeti stav o Srebrenici, u kojoj se dogodio genocid i znamo ko ga je počinio. Međutim, nema kolektivne odgovornosti nijednog naroda, a većina odgovornih je već i kažnjena – rekao je Čavka.

Na Dodikov zahtjev, za 14. avgust zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti razmatran izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Prema pisanju medija u RS, on je za 13. avgust pozvao na konsultacije lidere parlamentarnih stranaka u RS.

- Rezultati rada te komisije su "apsolutno ništavni" – navodi se u materijalu dostavljenom za raspravu na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

- Komisija o događajima u Srebrenici, kao ad hoc tijelo, nema nikakve operativne nadležnosti u smislu provođenja naloga Doma za ljudska prava i odluke Vlade RS, a koji se odnose na provođenje istražnih i drugih radnji. U tom smislu apsolutno se smatraju ništavnim rezultati rada Komisije - stoji u, kako je navedeno, "izvještaju o radu i rezultatima te komisije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.