PORUKE Saopćenje za javnost

VKBI: Odbacivanje Izvještaja o Srebrenici sraman i anticivilizacijski čin

Fena
15.08.2018 13:42

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) ocijenilo je sramnim i anticivilizacijskim činom jučerašnje zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se odbacuje Izvještaj za Srebrenicu iz 2004., uz stav da to predstavlja dosad najznačajniji javni čin posljednje faze zločina genocida – njegovo negiranje. 

Nazvavši jučerašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS "tragičnom farsom, dominantno predizbornog karaktera", VKBI u saopćenju za javnost poručuje da i dalje stoji na stanovištu da, bez obzira na izborni legitimitet i legalitet izabranih srpskih zastupnika u NSRS, zaključci NSRS nisu izraz volje cjelokupnog srpskog naroda BiH.

- Sa stanovišta demokratije, civilizacijskih tekovina, a prije svega, univerzalne 'ljudskosti i čovječnosti', nikome ko ima zdrav razum nije potrebno elaborirati da su zaključci NSRS anticivilizacijski čin. Jučerašnjim činom NSRS, tzv 'narodni srpski poslanici' stavili su dodatno breme 'srpskom narodu', ne samo u BiH već i u Srbiji i drugim susjednim državama gdje žive građani koji se izjašnjavaju i osjećaju Srbima - stav je VKBI-ja.

Podsjećaju da su dva svjetska suda, osnovana od Ujedinjenih naroda, ICTY i Sud pravde u Den Hagu donijeli presude, svaki iz svoje nadležnosti, o počinjenom najtežem obliku zločina protiv čovječnosti – genocidu nad Bošnjacima na teritoriju Srebrenice.

ICTY pravosnažno je presudio nekoliko visokih oficira VRS za saučesništvo u zločinu genocida, a Sud pravde u Den Hagu, kroz svoju presudu u procesu tužbe BiH protiv SRJ (Srbija i Crna Gora) utvrdio da se genocid u Srebrenici nedvojbeno dogodio i da su ga počinile jedinice Vojske i MUP-a Republike Srpske, dok je Srbija presuđena za nesprečavanje genocida.

Dakle, kako podvlače iz VKBI-ja, međunarodni sudovi, na osnovu validnih, nespornih, vjerodostojnih, višestruko potvrđenih dokumenata i činjenica, presudili su, i time dokazali provedeni genocid nad Bošnjacima na teritoriju Srebrenice i njene okoline jula 1995. godine.

- Milorad Dodik uspio je, u političkom smislu, dosadašnju podvalu da se bori za 'srpski narod' te da u biti predstavlja izraz volje cjelokupnog srpskog naroda, sebe pretvoriti u 'političkog' predstavnika srpskog naroda RS, jer su sve stranke sa srpskim prefiksom i većinskim srpskim članstvom iz RS, parafirale predložene zaključke Narodne skupštine RS. Druga bitna činjenica, koja se nameće iz čina podrške Dodikovim zaključcima, sasvim je jasna: sve stranke sa srpskim prefiksom i srpskim članstvom u RS, u političkom smislu, saučesnici su u posljednoj fazi genocida – njegovom negiranju - smatraju u VKBI-ju.

Naglašavaju kako sramni zaključci NSRS nisu samo šamar i besramno javno ponižavanje žrtava genocida, već su jasna politička poruka svim bh. političkim strankama, ali i "bačena rukavica“ OHR-u i svim državama članicama PIC-a. Istovremeno, ovo je poruka postojećem međunarodnom pravnom poretku, koji kao takav, institucionalno funkionira putem UN-a i njegovih stalnih i privremenih sudova.

- NSRS, kao najbitnija institucija RS, ušla je u prostor iz kojeg sada nema jednostavnog izlaza. Posljedice koje će evidentno nastati, neće biti reflektirane samo u BiH već u cijelom regionu, ali i šire. Kakav će intenzitet posljedica biti, vidjet ćemo uskoro, ali javnost mora znati da se BiH nalazi u najvećoj društvenoj krizi (u ustavno-pravnoj je više od dvije decenije), koja se može rješiti na dva načina: branjenjem međunarodnog prava i civilizacijskih tekovina sa svim državama koje stoje na tim principima i sankcioniranjem vinovnika u NSRS, ili odbranom suvereniteta i cjelovitosti BiH svim demokratskim sredstvima, kao prirodnog prava građana BiH i njenih naroda koji BiH osjećaju svojom domovinom - navodi se u saopćenju VKBI-ja. 

Tagovi

VKBI NSRS
NA VRH