POLAGANJE VIJENACA

Obilježena godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika na Igmanu

Arhiv

Fena

16.8.2018

Odavanje počasti poginulim američkim diplomatima i francuskom vojniku na lokalitetu spomen-obilježja na Igmanu bit će održano u ponedjeljak, 20. avgusta.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine će i ove godine odati počast i organizirati prigodnu ceremoniju povodom 23. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew) i francuskog vojnika Stefana Raula (Stephan Reault), koji su 19. avgusta 1995. godine tragično nastradali na Igmanu.

Nakon polaganja vijenaca, prigodnim obraćanjima, prisutnima će se obratiti najviši predstavnici ambasada SAD i Francuske u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH.

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO-a u BiH, EUFOR-a, predstavnici OSCE-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OSBiH, kao i drugi predstavnici institucija vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

Džozef Kruzel, Robert Frejzer i Nelson Dru, američki diplomati iz kabineta Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke), specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton), i francuski vojnik Stefan Raul tragično su izgubili život 19. avgusta 1995. na igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejzera, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.