TUŽILAŠTVO BIH

Počelo suđenje Radomiru Šušnjaru za ubistva 57 civila na području Višegrada

Tužilac kazao da posmrtni ostaci ubijenih nikada nisu pronađeni

Fena

BIRN

24.8.2018

Suđenje Radomiru Šušnjaru za ubistva 57 civila počinjena u višegradskoj Pionirskoj ulici u junu 1992. godine počelo je čitanjem optužnice i uvodnim izlaganjem Tužilaštva BiH. 

U optužnici, koju je pročitao tužilac Seid Marušić, navedeno je da su 16. juna 1992., ili približno tog datuma, Šušnjar te Milan i Sredoje Lukić, naoružani automatskim puškama, došli do kuće u Pionirskoj ulici na području Višegrada, gdje su dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Koritnik. Šušnjar je, prema navodima optužnice, kod sebe imao i nož.

Kako je rekao tužilac, Milan i Sredoje Lukić su od civila, uz prijetnje da će ih ubiti, oduzeli nakit i ostale dragocjenosti, nakon čega je Šušnjar pretresao civile da bi se uvjerio je li neko od njih nešto zadržao te su ih natjerali da prijeđu u drugu kuću.

- Ugurao je posljednjeg civila i zaključao vrata, nakon čega je Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu koja je u kući izazvala požar. Šušnjar je ubacio ručnu bombu, nakon čega su iz automatskog oružja pucali po kući da bi spriječi civile da pobjegnu - rekao je tužilac.

Dodao je i da posmrtni ostaci ubijenih nikada nisu pronađeni, a da je ovaj masakr preživjelo nekoliko osoba.

Milana Lukića je Haški tribunal zbog zločina počinjenih u Višegradu, među kojima su i ubistva u Pionirskoj ulici, osudio na doživotnu zatvorsku kaznu, dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.

Na upit Suda je li razumio optužnicu, Šušnjar je rekao: “Jesam razumio, ali ja nisam taj.”

Tužilac Marušić je u uvodnoj riječi naveo da će Tužilaštvo tokom suđenja dokazati da su radnje optuženog povezane s oružanim sukobom na području Višegrada, kao i da je u inkriminirano vrijeme bio u grupi koju je predvodio Milan Lukić.

- Iz iskaza svjedoka koji su bili očevici proizlazi na koji su način preživjeli, kako je došlo do događaja, ali i premještanja iz jedne u drugu kuću te o učešću optuženog u tim djelima - dodao je tužilac.

Odbrana nije iznosila uvodnu riječ.

Neposredno prije početka suđenja na statusnoj konferenciji je rečeno da Tužilaštvo planira saslušati 17 svjedoka i vještaka, a tužilac Marušić je pojasnio da su među njima očevici ubistava.

Šušnjar je krajem juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. septembar, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.