ISTRAŽIVANJA

Draganu Čoviću glas bi dalo više od dvije trećine bh. Hrvata

S. N.

24.8.2018

Kandidat koalicije okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za člana Predsjedništva Dragan Čović uživa povjerenje 67,4 posto birača hrvatske nacionalnosti. 

U odnosu na prošli mjesec, porasla mu je popularnost među biračima hrvatske nacionalnosti za 2,3 posto, tvrdi Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta.

Diana Zelenika, kandidatkinja HDZ-a 1990, ima podršku 9,2 posto Hrvata u BiH, dok je Željko Komšić, lider Demokratske fronte, dobio 1,2 posto glasova ispitanika.

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta je i ranije radio slična istraživanja, a iz ove ustanove najavili su da će nastaviti rad na ovom projektu i redovno objavljivati nalaze.

Kako prenosi „Večernji list“, „smanjuje se broj onih koji ne žele ili ne znaju za koga će glasati na općim izborima u oktobru“.

Stoga se očekuje i smanjivanje apstinencije i zauzimanje pozicija i preferencija prema strankama i kandidatima.

Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 16. do 20. avgusta proveo je istraživanje javnog mišljenja na uzorku od 1.000 ispitanika (osobe starije od 18 godina). 

Ispitivanja su rađena na području šest kantona: Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Zapadnohercegovački, Livanjski, Zeničko-dobojski i Posavski, metodom telefonskog ispitivanja.

Na pitanje “Namjeravate li izaći na opće izbore 7. oktobra ove godine?” 57,1% ispitanika je odgovorilo da namjerava, 19,1% da neće i njih 23,8% da ne zna hoće li izaći na izbore.

U usporedbi s ispitivanjem iz jula ove godine, za 2,4 veći je postotak ispitanika koji su se izjasnili da će izaći na izbore. 

HDZ BiH uživa najveće povjerenje hrvatskih birača sa 59,8% podrške.

Slijedi HDZ 1990 sa 8,9%, dok druge stranke imaju manje povjerenja ispitanika.

U usporedbi s istraživanjem iz jula, podrška HDZ-u je rasla za 1,6%, HDZ 1990 je dobio 0,4% više, HRS je dobio 0,4% manje, SDP je ostao na istom procentu, dok je HSS dobio 0,1% više.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.