BIH

Ministarstvo primilio notu ruske strane povodom Prilepina

Sve dok ovo traje, imamo kontakte s Ruskom ambasadom

Arhiv

Srna

24.8.2018

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je danas da je ministarstvo na čijem je čelu primilo notu ruske strane povodom slučaja sa piscem Zaharom Prilepinom i da će uslijediti odgovor nakon što dobiju potrebne informacije.

 - Do kraja dana, najkasnije u ponedjeljak ujutro, mi ćemo uputiti dopis Izvršnom obavještajnom odboru, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda i zatražiti od njih informacije vezano za ovaj slučaj - rekao je Crnadak novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao da će taj odbor dalje informacije tražiti od Obavještajno-sigurnosne agencije (OBA).

Crnadak je naveo da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, po dobivanju svih informacija, dostaviti odgovor diplomatskim putem ruskoj strani.

- Sve dok ovo traje, imamo kontakte s Ruskom ambasadom i ruskim ambasadorom - dodao je on.

Crnadak je rekao da Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne izdaje naredbu da se nekom licu zabrani ulazak u BiH niti ima spiskove osoba kojima je zabranjen ulazak.

On je dodao da je u vezi sa slučajem Prilepina bilo dosta "kvaziinformacija, jer su blizu izbori".

Crnadak je izrazio zadovoljstvo što će 16. i 17. septembra u posjetu BiH, na njegov poziv doći ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, i da je posebno zadovoljan što Lavrov dolazi u ovom mandatu Vijeća ministara.

- Posebno mi je zadovoljstvo što će posjetiti i Banju Luku. Također želim potvrditi da je kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, putem protokola Ministarstva vanjskih poslova BiH, potvrdio da će imati sastanak s Lavrovim - naglasio je Crnadak.

On je istakao da je njegova sugestija bila posjeta Lavrova Banjoj Luci te da ministarstvo na čijem je čelu veoma predano radi na toj, veoma važnoj posjeti.

Crnadak je dodao da će u okviru posjete ruskog ministra Banjoj Luci, tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju rusko-srpskog kulturnog centra, tom događaju prisustvovati predstavnici vlasti Srpske i Srbi iz zajedničkih organa BiH.

U Banjoj Luci je večeras trebala biti održana književna večer ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je jučer na ulazu u BiH, zbog navodnih sigurnosnih razloga, zabranjen ulazak.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-sigurnosna agencija (OBA) 26. marta, a u obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriju BiH predstavljalo "prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Ambasada Ruske Federacije izrazila je jučer zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH za razjašnjenjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.