BIH

Afganistanci pokušali ući u BiH s krivotvorenim dokumentima Turske

Jedinica granične policije Aerodrom Sarajevo

Photo: Fena. Fena

Avaz.ba

3.9.2018

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 2. 9. 2018. godine oduzeli su pet krivotvorenih specijalnih putnih isprava Republike Turske koje su na uvid dali državljani Afganistana.

Pregledom prtljaga na drugoj liniji graničnih provjera nađeno je i pet krivotvorenih ličnih karti Turske kao i originalni dokumenti na osnovu kojih je utvrđen njihov identitet. Državljani Afganistana na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su letom iz Dubaija. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovoj naredbi, krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti, a svih petero državljana Afganistana, uz originalne dokumente, predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima.  

Uhapšeni prema potragama

Službenici JGP Brčko uhapsili su A. P. (1983.), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje. Kontroliran je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko i predat službenicima Sudske policije Bijeljina.

Dan ranije, 31. 8. 2018. na izlasku iz BiH na MGP Klobuk uhapšen je M. K. (1985.), jer je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela teška krađa. Službenici JGP Trebinje bh. državljanina predali su službenicima MUP-a KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.