BIHAĆ

Dok sanja o odlasku u Njemačku Samir zarađuje kao prevodilac

Želimo da toj djeci vratimo sigurnost kako bi lakše prevladali i borili se s traumama s kojima su došli, rekla je Behrem

Djeca se druže i igraju u “Sigurnom kutku”

Piše: A. SADIKOVIĆ

3.9.2018

Članovi Udruženja “Žene s Une” i organizacija “Save the Children” u Bihaću od juna organiziraju “Sigurni kutak” za djecu migranata.

Ukradeno djetinjstvo

Prema riječima predsjednice Udruženja Aide Behrem, odnedavno i u hotelu “Sedra” imaju kutak za majke i bebe.

- Želimo da toj djeci pomognemo, da im na neki način vratimo barem malo tog ukradenog djetinjstva, da im vratimo sigurnost kako bi lakše prevladali i borili se s traumama s kojima su došli – rekla je Behrem.

Sadem: Stalno me traže

Trinaestogodišnji Samir Sadem i dvije godine mlađa Hena stigli su sa porodicama iz Afganistana. U Bihać su došli preko Irana, Turske, Grčke, Srbije... Već tri mjeseca ovdje, na samoj kapiji Evropske unije, čekaju nastavak puta u obećani, bolji život. Hena sanja Italiju, Samir Njemačku.

Hena pomalo uči naš jezik

- Dobro mi je ovdje. Učim pomalo jezik, bosanski, igramo se – rekla je Hena.

Loši uvjeti

Samir je, također, u “Kutku”, ali često izostaje zbog obaveza koje su mu nametnute, jer poznaje engleski, turski i bosanski jezik.

- Moram ići tamo da prevodim. U svakoj zemlji gdje smo bili, naučio sam jezik tako da ih sada znam pet-šest. Zato me stalno zovu, traže, da prevodim. Lijepo nam je dok smo u “Kutku”, ali inače spavamo u šatorima, nemamo uvjete za normalan život – rekao je Samir.

Broj korisnika varira

Koordinatorica ovog projekta Alma Pezerović dodaje da je kroz “Sigurni kutak” od juna prošlo više od 200 djece.

- Dnevno smo ih imali skoro 45. Taj broj, međutim, varira. To, opet, diktira dolazak i odlazak migranata s ovog područja. U “Sigurnom kutku” za majke i bebe u “Sedri” pružamo podršku majkama, gdje one dobiju potrebne namirnice, ljekarsku pomoć i sve ostalo što im treba – rekla je Pezerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.