IZBORI 2018. STOLAC Održan predizborni skup Saveza za bolju budućnost BiH

Radončić poručio Čoviću: Mora se promijeniti odnos 25 naprema jedan na štetu Bošnjaka

Bošnjaci diskriminirani prilikom zapošljavanja u državnoj upravi

Piše: Press centar SBB-a

Predizborni skup SBB-a održan na prepunom platou ispred Careve džamije u Stocu

Foto: S. Saletović


Savez za bolju budućnost BiH sinoć je u Stocu priredio još jedan predizborni skup, kojem je prisustvovalo više stotina građana iz Stoca i Hercegovine. Predstavljeni su kandidati za sve nivoe vlasti, a prisutnima su se obratili nosioci lista Nermina Frenjo za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Lejla Bitanga, jedna od kandidatkinja za Kantonalnu skupštinu, Anel Kljako, nosilac liste za Parlament Federacije BiH, Faruk Ćupina, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH i Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.  

Servis građanima

- Dobro vam je poznato s kakvim se problemima Bošnjaci susreću u ovom kantonu. Jedan od njih je da komunalno preduzeće potražuje dug za period 1993., 1994. i 1995. Dakle za period kad smo bili prognani iz svojih kuća – kazala je Nermina Frenjo.

Anel Kljako, nosilac liste za Parlament Federacije BiH, osvrnuo se u svom govoru na racionalnu politiku, kakvu vodi Savez za bolju budućnost, predvođen snažnim liderom Fahrudinom Radončićem.

- Mi moramo biti servis građanima i zadržati mlade, koji su pokretačka snaga svake države – naglasio je Kljako.

Faruk Ćupina, ugledni advokat i nosilac liste SBB-a za Parlamentarnu skupštinu BiH, naglasio je da je manje države danas nego 1996. godine.

- Aktuelna politika ne dozvoljava da narod kaže ono što želi. Stolac je bio najljepša čaršija na ovim prostorima, a ja dolazim u Stolac gdje i dalje imamo dvije škole pod jednim krovom i koji je poznat po izbornim krađama i gdje ne dozvoljavaju Bošnjacima da rade. Je li to pravda i načelo Ustava? Naravno da nije i SBB će to promijeniti - poručio je Ćupina.

Okupljenim građanima na kraju se obratio i Fahrudin Radončić, koji je, osvrćući se na govor Jasne Duraković, rekao:

- Tačno je da smo Nijaz i ja, kao intelektualci, bili predratni, ratni i poratni veliki prijatelji. Reći ću vam jedan ratni detalj. Zloglasni general Vojislav Đurđevac danima je probavao da preko svojih doušnika i topovskih cijevi likvidira Nijaza Durakovića. On se tada sklonio u mom stanu u Sarajevu, na Koševskom Brdu, i na mojoj pisaćoj mašini počeo je da radi na svojoj knjizi “Prokletstvo muslimana”. Hoću reći, historija uspješnih ljudi, patriota i boraca za cjelovitu BiH ne počinje od pojedinaca iz SDA nego stoljećima i decenijama ranije, što se uporno prešućuje - kazao je Radončić.

Dodao je da se istina mora govoriti svugdje.

Mudro pregovaranje

- Kao što sam u Srebrenici prije tri dana rekao da je u ovom gradu počinjen genocid nad Bošnjacima, koji niko i nikada neće zaboraviti, i ovdje, u Stocu, govorim istinu. Ne želimo nikoga da majoriziramo, ali ne želimo ni da budemo građani drugog reda tamo gdje nas je manje. Dragan Čović i HDZ trebaju znati da nije u redu i da nije prihvatljivo da od 250 uposlenih u gradskim strukturama, Bošnjaka bude samo 10. Nije pošten odnos 25 naprema jedan na štetu Bošnjaka.

To će se morati mijenjati, jer svi trebaju biti ravnopravni svugdje, na cijelom području Federacije i BiH. Savez za bolju budućnost sigurno će naći način da svojom strategijom mudrog i poštenog pregovaranja popravlja ove nedopustive odnose, a ne da ulazi u jeftine političke svađe, koje možda donose poene u Sarajevu, ali ljudima u Stocu i Hercegovini ekonomski i materijalno nisu od koristi - rekao je Radončić.

Inače, uz Radončića je sinoć u Stocu bio i prof. dr. Mirsad Kacila, poznati kardiohirurg i nosilac liste SBB-a za Parlament FBiH u Sarajevu.

Jasna Duraković: Moj otac Nijaz izuzetno je poštovao Radončića i zato sam u SBB-u

Najemotivniji trenutak sinoćnjeg skupa bio je kad je na pozornicu ispred Careve džamije u Stocu izašla profesorica Jasna Duraković, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH i kćerka rahmetli Nijaza Durakovića, velikog bh. intelektualca i političara.

  • Jasna Duraković: Prepuno mi je srce što sam ovdje

    Jasna Duraković: Prepuno mi je srce što sam ovdje


- Meni je prepuno srce što sam ovdje. Kad je moj otac, rahmetli Nijaz Duraković umro, svi su nam njegovi prijatelji okrenuli leđa osim jednog. Svi osim Fahrudina Radončića, koji je samoinicijativno ponudio pomoć mojoj majci, sestri i meni. I ja vjerujem da je to jedini čovjek koji ima kapacitet, znanje i mudrost da nas izvede iz ovog blata. I 2010. godine moj otac Nijaz Duraković rekao nam je da izađemo i da glasamo za Fahrudina Radončića – kazala je Duraković, praćena velikim aplauzom.

NA VRH