DEMOKRATSKI STANDARDI

Gordana Tadić sastala se s predstavnicom Izborne posmatračke misije OSCE-a

Poštivanje zakonske regulative i propisa

Arhiv

Avaz.ba

13.9.2018

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastala se s predstavnicom Izborne posmatračke misije OSCE-a da bi pratila predstojeće izbore u BiH.

Centralna tema sastanka odnosila se na predstojeće izbore te poštivanje zakonske regulative i propisa koji reguliraju izborni proces. 

S Elisavetom Karagianidu (Elissavet Karagiannidou), predstavnicom Izborne posmatračke misije - OSCE Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), v. d. glavnog tužioca razgovarala je o predstojećem izbornom procesu u BiH, koji će ova Misija OSCE-a pratiti u okviru poštivanja demokratskih standarda OSCE-a i BiH zakonodavstva, u segmentima pravnog okvira, rada izborne administracije, finansiranja kampanja, medijskog izvještavanja i predizborne kampanje.

V. d. glavnog tužioca informirala je predstavnicu OSCE-a da je Tužilaštvo BiH, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, zaduženo i za procesuiranje krivičnih djela koja se odnose na narušavanje izbornog procesa te da će u okviru svojih nadležnosti, zajedno s agencijama za provođenje zakona, pratiti zakonitost cijelog procesa te sankcionirati i procesuirati svako eventualno kršenje zakona vezano za izborni proces. 

Učesnici sastanka složili su se da institucije BiH, kao i relevantne institucije međunarodne zajednice, moraju uložiti zajedničke napore da bi se u potpunosti osigurala zakonitost, vladavina prava i zaštita sigurnosti izbornog procesa za predstojeće izbore u Bosni I Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.