SAOPĆENJE Važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju

Ministar Šarović podnio zvanični zahtjev za izvoz crvenog mesa u Evropsku uniju

Izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduvjeti

Avaz.ba
14.09.2018 13:31

Foto: Arhiv

Prema saopćenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, zvanično su od Evropske komisije zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.  

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduvjeti da se, nakon dobivanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

- Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Evropske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sistem značajno uznapredovao. Ostalo je još da završimo tzv. nulti popis, što su posljednje aktivnosti pred dobivanje dozvole. Time bi Bosna i Hercegovina u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla - navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Evropska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za "crveno meso" za Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi su u proteklom periodu realizirali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla. 

- Uzimajući u obzir navedeno, kao i jak interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo Vas da dođete i obavite misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine - navodi se, između ostalog, u pismu upućenom Direktoratu za zdravlje i hranu EK.

Tagovi

BiH EU Izvoz Meso
NA VRH