NJUJORK

Dedović: Neophodno je izaći iz sigurne zone šutnje i suprotstaviti se širenju mržnje

Cijeli svijet treba izvući lekcije iz bosanskog iskustva, gdje je govor mržnje preko noći prerastao u genocid, poručila bh. panelistica

UN

Avaz.ba

23.9.2018

Sehija Dedović, osnivačica i direktorica Centra za edukaciju i istraživanje „Nahla“, izlagala je kao jedna od panelistica na sastanku na visokom nivou o ulozi vjernica u održavanju mira u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku, održanom u okviru 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a. 

Cilj sastanka bio je pružiti platformu ženama različitih vjera i denominacija da i na globalnoj političkoj sceni istaknu svoj doprinos kao nositeljice mira i društvene transformacije.

Dedović je u svojoj poruci istakla da je za postizanje održivog mira neophodno povećati vidljivost žena na svim nivoima i njihovo učešće u odlučivanju, za što su potrebni udruženi napori cijele zajednice, te pozvala sve aktere na međunarodnoj sceni da u tom smislu religiju počnu posmatrati kao dio rješenja, a ne kao problem.

- Cijeli svijet treba izvući lekcije iz bosanskog iskustva, gdje je govor mržnje preko noći prerastao u genocid. Trebamo pokazati više volje i hrabrosti, izaći iz sigurne zone šutnje i suprotstaviti se širenju mržnje prije nego što bude prekasno. Pozivam sve vlade, međunarodne organizacije, ali i pojedince, da se svako u okvirima vlastitih mogućnosti i odgovornosti uključi u borbu protiv širenja mržnje i straha, s jednakom strašću onoj koju u suprotnom pravcu ulažu širitelji mržnje - istakla je, između ostalog, Dedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.