IZBORI 2018. Centralni skup SBB-a: Državni ministar o brzoj cesti Sarajevo – Beograd

Jusko: Radončić mi je rekao da ne ostavljam Goražde po strani ni za živu glavu!

Turskom ministru Arslanu rekao sam da podržavamo pravac prema Tuzli i naveo mu tri razloga koja su na strani Goražda

Press centar SBB-a
29.09.2018 22:14

Savez za bolju budućnost BiH održao je sinoć centralni skup u prepunoj sali Centra za kulturu u Goraždu.  

Više od 500 građana došlo je da čuje poruke SBB-ovih kandidata za kantonalni, federalni i državni parlament i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U svom obraćanju Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH i nosilac liste za Parlament BiH, prepričao je svoju i borbu predsjednika Radončića da krak autoputa Sarajevo – Beograd, u čijem finansiranju treba učestvovati Turska, ide preko Goražda.

- U jednom momentu dolazi delegacija iz Parlamenta BiH i kaže: „Ministre, ako ovaj put ne bude išao preko Tuzle, mi nećemo dati podršku da to ide preko istočne Bosne, odnosno preko Goražda.“ Kažem: „Vi se uopšte ne pitate o tome. Ja u potpunosti podržavam da ide preko Tuzle, Tuzla ima najveću industrijsku zonu, ali ne možete vi odrediti da odsiječete krak istočne Bosne.“

Nakon toga dolaze mi predstavnici Vlade BPK, na čelu s premijerom, čuli su za te informacije i kažu: „Ministre, nemojte da izgubimo ovu rutu.“ Nije bilo potrebe da me uvjeravaju.

Turskom ministru, gospodinu Arslanu, u Istanbulu sam rekao: „Ako želite da uradite pravu stvar, Tuzlu podržavamo sto posto, a kada je u pitanju Goražde, stojim s tri argumenta. U Goraždu se rađa jedna od najvećih industrijskih zona. Drugi argument, turizam, koji može da se razvija na ovom kraju maltene bez granica. Treće, odoše nam mladi ljudi.“ Povratna informacija bila je da odobravaju oba kraka – kazao je Jusko.

Na kraju je pojasnio da svaki put kada je bio u nedoumici, išao je kod predsjednika Radončića.

- Minimalno 20 puta od njega sam čuo jednu stvar: „Poštujemo svaki dio BiH, Jusko, Goražde i istočnu Bosnu ni za živu glavu ne ostavljaj po strani.“ Iskreno, to mi je davalo snagu da ostanem istrajan do kraja – kazao je Jusko.

Inače, na skupu u Goraždu još su se obratili Armina Marić, Nihad Gabela, Muradif Kanlić, Muamer Omanović, Zlatko Kravić i Sanel Mušović. 

Žele uvući strah u naš narod

Lider SBB-a, komentirajući lošu politiku koju vodi vrh SDA, podsjetio je da su se samo u ovoj godini pojavile četiri nove stranke.

- Imamo vlast koja je okrenuta sama sebi. Vrh SDA napravio je haos. Čuli ste ovo, nije im odgovarao SBB, u redu, mi nismo ušli u vlast što smo htjeli nego što su nas oni molili da spasimo državu i to su nas molili mjesecima i mjesecima. Ali, hronološki, nije im valjao SBiH Harisa Silajdžića, pa SDP, DF, BPS, pa A-sda, pa SBB, nije im valjao niko. Na kraju, sada su u ovoj godini od sebe napravili četiri nove stranke, gospodina Konakovića, gospodina Kasumovića, gospodina Šepića i gospodina Hadžibajrića, zajedno s vašim načelnikom. Oni pucaju po svim šavovima i s druge strane, dok se raspadaju kao politički projekt, sve su nasilniji, agresivniji i bezobrazniji. Žele uvući strah u naš narod, a ja vam kažem: Mi se bojati nećemo – naglasio je Radončić.

NA VRH