SARAJEVO

CIK kaznio Kasumovića zbog prijetnji Arnautu, sankcije i za SDA, Nezavisni blok i Begu Gutića

Stranka demokratske akcije je kažnjena sa 1.000 KM ,dok je njihov nosilac liste za Skupštinu TK sa 1.500 KM

S. D.

2.10.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluke kojima su novčano kažnjeni politički subjekti i kandidati za opće izbore u BiH, koji će biti održani 7. oktobra.

SDA je kažnjena s 1.000 KM, a nosilac liste SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona Bego Gutić, zbog govora mržnje, kažnjen je sa 1.500 KM. 

Prigovor BN televizije protiv SNSD-a i Milorada Dodika, a zbog navodnih prijetnji novinarima i direktoru ove televizije, odbačen je kao nedopušten.

Nezavisni blok kažnjen je s 1.000 KM, a njihov kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH Fuad Kasumović s 1.000 KM zbog prijetnji koje je uputio Damiru Arnautu, kandidatu SBB-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Podsjećamo, Fuad Kasumović, kandidat Nezavisnog bloka za Parlamentarnu skupštinu BiH na predstojećim izborima, prijetio je Damiru Arnautu, kandidatu Saveza za bolju budućnost BiH, također za PSBiH. Incident u kojem se Kasumović, inače poznat po kabadahijskom ponašanju, okomio na Arnauta, desio se nedavno u pauzi snimanja emisije “Izbori 2018” na N1 televiziji.

Prljava podmetanja

Zbog toga je Općinski odbor SBB-a Novo Sarajevo podnio Općinskoj izbornoj komisiji (OIK) prijavu protiv Kasumovića za kršenje više članova Izbornog zakona, među ostalima i onoga koji zabranjuje “prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka”, te je zatraženo izricanje sankcije za ovakvo ponašanje.


Kasumovićevom napadu prethodila je rasprava koju su gledaoci mogli vidjeti u emisiji. Iznerviran zato što nije imao argumente kojima bi opovrgnuo bilo koju Arnautovu tvrdnju o postignućima SBB-a, Kasumović je u “prljavom” podmetanju Arnautu i SBB-u pokušao imputirati neprimjerenu povezanost sa Srbijom. 

Arnaut je, pak, odbrusio Kasumoviću da ga ne pokušava uzaludno dovoditi u vezu ni s kakvim srbijanskim službama, jer je upravo on oslobodio Ejuba Ganića i Jovana Divjaka iz britanskog, odnosno austrijskog zatvora, gdje su ih odvele potjernice iz Srbije, zasnovane na lažnim optužbama.

Napustio studio

Arnaut je Kasumovića pred kamerama podsjetio i na to da je on u vrijeme dok je bio zamjenik ministra finansija i trezora BiH posjećivao Iran pod nerazjašnjenim okolnostima.

Da ga je od svih navoda izrečenih u emisiji zabolio najviše onaj o posjeti Iranu, Kasumović je pokazao već u pauzi snimanja emisije, kad je, kako je navedeno u prijavi, Arnautu kazao: “Samo još jednom spomeni Iran, vidjet ćeš. Ako još jednom spomeneš Iran, zapamtit ćeš.”

Na Arnautovu konstataciju da je te riječi shvatio kao prijetnju i da ih elaborira, Kasumović je, kako se navodi u prijavi, rekao Arnautu: “Nap..i se”, te napustio studio, u koji se vratio uoči nastavka snimanja.

Inače, o Kasumovićevoj posjeti Iranu bez znanja nadležnih institucija, svojevremeno su pisali razni mediji dovodeći ga u vezu s tamošnjim službama i režimom, ali su detalji do danas ostali misterija.

Takvo ponašanje se ne treba tolerirati

Arnaut je u ranijoj izjavi za “Avaz” kazao da je veoma važno prijaviti svako kršenje Izbornog zakona, naročito u slučajevima kada to čine kandidati koji bi sutra trebali predstavljati građane u najvišem zakonodavnom tijelu države.

- Činjenica da je prijetnje i psovke Kasumović izrekao pred drugim učesnicima i osobljem N1, i to još dok je bio ozvučen, samo pojačava potrebu da organi za provođenje izbora detaljno ispitaju sve okolnosti radi ukazivanja na to da se takvo ponašanje neće tolerirati u BiH. Jednako je bitno i da se glasači jasno zapitaju je li Kasumović evropsko lice, može li tako nervozan političar voditi ikakav dijalog sa predstavnicima Evropske unije i hoće li nas stranka koja ga ja stavila na svoju listu, voditi ka Briselu ili Teheranu - kazao je ranije Arnaut.

U nastavku donosimo obrazloženje o kažnjavanju političkih subjekata i kandidata.

Utvrđeno je da je politički subjekt Stranka demokratske akcije odgovoran što je Gutić Bego, kandidat ovog političkog subjekta za Skupšinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH, 19. septembra 2018. godine na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, Mjesna zajednica Banovići Selo, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu se, na osnovu odredbe člana 6.7 tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka j) Izbornog zakona BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 1.000,00KM.

Utvrđeno je da je Gutić Bego, kandidat političkog subjekta Stranke demokratske akcije za skupštinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH, dana 19. septembra 2018. godine na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, Mjesna zajednica Banovići Selo, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, pa mu se u skladu sa članom 6.7 stav (1) tačka 1) i člana 19.9 stav (4) Izbornog zakona BiH, izriče  novčana kazna u iznosu od 1.500,00 KM.

Utvrđeno je da je politički subjekt Nezavisni blok odgovoran što je Fuad Kasumović, kandidat ovog političkog subjekta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 13. septembra 2018. godine tokom pauze u snimanju debatne emisije na N1 televiziji, zbog prijetnji upućenih pristalici drugog političkog subjekta, prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 4) Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu se, na osnovu odredbe člana 6.7 stav (1) tačke 1. i primjenom člana 19.9 stav (1) tačka g) Izbornog zakona BiH, izriče novčana kazna u iznosu od 1.000,00 KM. 

Utvrđuje je da je Fuad Kasumović, kandidat političkog subjekta Nezavisni blok za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, 13. septembra 2018. godine, tokom pauze u snimanju debatne emisije na N1 televiziji, zbog prijetnji upućenih pristalici drugog političkog subjekta prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3 stav (1) tačka 4) Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu se, na osnovu odredbe člana 6.7 stav (1) tačke 1. i člana 19.9 stav (4) Izbornog zakona BiH izriče novčana kazna u iznosu od 1.000,00 KM. 

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv odluka se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.