CIKBIH

Petrić: Građani su prijavljivani za glasanje mimo svoje volje

Izborna šutnja počinje sutra u 7 sati i traje do nedjelje u 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta

S današnje konferencije za medije. A. Durgut

A. NUHANOVIĆ

5.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na današnjoj konferenciji za medije Branko Petreić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH), kazao je da izborna šutnja počinje sutra u 7 sati i traje do nedjelje u 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Istakao je da su za vrijeme izborne šutnje zabranjene sve javne političke aktivnosti.

Pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima u Bosni i Hercegovini ima 3.352.933 birača, a na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata.

Kandidatkse liste

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS te zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Na 804 kandidatske liste je 7.498 kandidata za te nivoe vlasti.

Svi registrirani glasači moći će glasati na više od 6.000 biračkih mjesta u BiH i to 5.794 glasačkih mjesta i 314 mobilnih timova, a angažiranjem institucija i političkih stranaka ove godine je povećan broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima BiH gdje će moći glasati oko 1.000 građana.

Rekao je da se nada da će u nedjelju u 19 sati biti zatvorena sva biračka mjesta.

- Potom slijedi teži dio Centralne izborne komisije BiH, da se to sve pregleda i prebroji i prenesu rezultati - kazao je predsjednik CIK-a.

Napomenuo je da će se u nedjelju u 7 sati otvoriti biračka mjesta za one koji žele glasati, ali da će ih birački odbori otvoriti sat ranije da se utvrdi sastav izbornog materijala i izvrše pripreme.

Pozvao je građane BiH da provjere na internet-stranici još jednom je li došlo do nekih promjena na biračkim mjestima.

- Sve to jer se u posljednje vrijeme pojavilo dosta informacija da su mnogi građani mimo svoje volje odjavljeni i prijavljeni na glasačko mjesto u inostranstvo. Tim ljudima će biti omogućeno glasanje - rekao je Petrić. 

Kako je rekao, vratili su se oni glasački paketi koji su u ime birača poslani u inozemstvo i da će to biti eliminirano.

Neuručena pošta

- Od približno 77.000 paketa koji su poslani u inozemstvo, od čega je polovina iz Hrvatske i Srbije, vratilo se 47.000. Od toga je 6.000 neuručene pošte - potcrtao je predsjednik CIK-a.

Poručio je da će se izbori provesti u cijeloj BiH, na 5.795 biračka mjesta, te je pozvao građane da iskoriste svoje pravo i glasaju. Istakao je da očekuje fer i korektne izbore.

Centralna izborna komisija BiH prve preliminarne, potpune rezultate trebala bi imati u 21 sat na dan izbora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.