TUŽILAŠTVO Zbog narušavanja Ženevske konvencije

Podignuta optužnica protiv Gorana Mojovića za rušenje Aladža džamije u Foči

Postavljanje i aktiviranje eksploziva optuženi je izvršio s još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine

Avaz.ba
15.10.2018 13:50

Foto: Arhiv

Podignuta je optužnica koja Gorana Mojovića (49) tereti za zločin protiv čovječnosti iz člana 173. KZBiH, a u vezi s uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika (čl. 183. stav 1).

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Gorana Mojovića (49) iz Foče, pod optužnicom se tereti da je dana 2. avgusta 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka. 

Postavljanje i aktiviranje eksploziva optuženi je izvršio s još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

Aladža džamija je kulturni, povijesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. tačka h) (progon), u vezi s članom 183. stav 1. (uništavanje kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika) KZBiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tagovi

Aladža Foča
NA VRH