Foto: Zenica: Ohrabriti mlade

ODLUKE Izdvojen novac za sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Zenica pomaže mladim parovima u borbi za potomstvo

Autor: S. K.
16.10.2018 19:21
A
A
A

Gradska uprava Zenice izdvojila je 31.500 KM za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje bračnim parovima bez djece.  

Budžetom je najprije planirano da za ovu namjenu bude izdvojeno 20.000 KM, no zenički gradonačelnik Fuad Kasumović iz svojih je rezervi povukao još 15.000, kako bi se udovoljilo svim parovima koji su ispunili uvjete javnog poziva.

- Lako je bilo donijeti ovu odluku. Omladine je sve manje, a već smo bili napravili presjek, zaustavili rupe iz kojih se do sada kralo iz gradskog budžeta. Imali smo sredstva pa, na inicijativu vijećnika Saveza za bolju budućnost, odlučili smo izdvojiti novac i udovoljiti svima koji su ispunili uvjete. Nismo htjeli nikoga odbiti – kazao je za „Avaz“ zenički gradonačelnik Kasumović.

Ohrabriti parove

Ovo je, prema njegovim riječima, tek posao. Ovih se dana priprema i budžet za narednu godinu pa će sredstva biti povećana još za najmanje 50 posto.

- Trebamo ohrabriti te parove. Kad smo se susreli nedavno, rekli su da je svaki pokušaj preskup, pogotovo drugi i treći. Zenica će pomoći svojim građanima – kaže Kasumović.

  •  Kasumović: Lako je bilo donijeti odluku
    Kasumović: Lako je bilo donijeti odluku

Načelnik Javne službe za humanu reprodukciju, jedine takve u BiH, specijalista ginekologije i akušerstva prof. dr. Ermin Čehić ističe da je riječ o sjajnoj inicijativi, koju bi trebali slijediti i drugi gradovi u našoj zemlji.

- No, i dalje smatram da se demografska politika ne može rješavati ovako, kroz humanu reprodukciju, nego kroz zapošljavanje, rad, razvoj, ekonomiju, ostanak mladih... To je način – ističe dr. Čehić.

Lakša borba

Inicijativa Gradske uprave, dodaje on, mladim bračnim parovima vraća nadu.

- Prije svega, riječ je o mladim ljudima koji nisu još dovoljno materijalno situirani i nemaju velike mogućnosti. No, treba misliti i o tome da je procenat uspješnosti vantjelesnih postupaka veći kod mladih ljudi. I po tome je ova inicijativa vrijedna – kazao je prof. dr. Čehić.

  •  Dr. Čehić: Veći procenat uspješnosti kod mladih
    Dr. Čehić: Veći procenat uspješnosti kod mladih

Inače, prvi pokušaj u Zenici bit će sufinansiran do 1.000 KM, drugi do 2.000 KM, a treći i više do 2.500 KM.

To će parovima koji se bore za potomstvo itekako olakšati borbu, s obzirom na to da svaki pokušaj vantjelesne oplodnje košta između 4.500 i 8.000 KM.

Fondovi kupuju namještaj, prave zgrade  

Zenički gradonačelnik ističe da je svjestan da je Gradska uprava morala preuzeti posao fondova zdravstvene zaštite.

- Ali, šta drugo da se radi. Ti fondovi samo gomilaju administraciju, prave zgrade, namještaj.. To po zakonu ne bi smjeli. Sredstva fondova moraju biti usmjerena isključivo za liječenje i pomoć građanima – navodi Kasumović.