MIGRANTI

MUP RH: Policija neće dopustiti nezakonite prelaske državne granice

Prema posljednjim podacima, do 20. oktobra u BiH je ušlo oko 19.500 migranata

Ilustracija

Fena

23.10.2018

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopćilo je kako se među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Srbije širi lažna vijest da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak u zemlju i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Europe. 

- MUP RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice odnosno vanjske granice Evropske unije - stoji u saopćenju hrvatskog MUP-a.

Prema posljednjim podacima, do 20. oktobra u BiH je ušlo oko 19.500 migranata, dok su granični policajci spriječili ulaz njih gotovo 13 hiljada.

Izjavu pomoćnika ministra sigurnosti BiH Marijana Baotića zapravo ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je tačno ilegalnih migranata trenutno u BiH, odnosno koliko ih je u međuvremenu uspjelo napustiti zemlju i nastaviti put ka zapadnoj Evropi preko Hrvatske.

Prema njegovim riječima, najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskom kantonu, a kao najveći problem spomenuo je propuštanje migranata od policije Srbije i Crne Gore.

Stotinjak ilegalnih migranata provelo je cijelu noć između ponedjeljka i utorka na otvorenom u blizini graničnog prijelaza Izačić, s bosanskohercegovačke strane granice prema Hrvatskoj, pokušavajući na taj način izvršiti pritisak da bi im se dopustilo nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama članicama Evropske unije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.