POLITIKA Sa sastanka stranačkih delegacija

Nova većina u Kantonu Sarajevo do kraja godine će usvojiti budžet

Šest stranaka ima legitimitet od 125.000 građana KS

K. KEŠMER
08.11.2018 15:19

Foto: M. Kadrić

Sastanak stranačkih delegacija SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a, Naroda i pravde te NBL-a je završen, a šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto kazao je kako postoji apsolutno opredjeljenje svih stranaka da formiraju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.  

On je istakao da šest stranaka ima legitimitet od 125.000 građana KS, koji su glasali za ove stranke. Dodao je da će se prvo raditi na usaglašavanju plana i programa rada skupštinske većine pa tek onda o kadrovskim rješenjima. On je još dodao da će ova većina skrojiti budžet za iduću godinu do kraja ove godine i da će po tom budžetu raditi nova vlast.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković istakao je da je današnji sastanak bio potpuno drugačiji od ranijih na kojima se sastavljala vlast. Dodao je da su sve stranke saglasne da formiraju program koji će biti u interesu građana te je potvrdio da će se o kadrovima razgovarati naknadno i da je dogovoreno da se biraju stručni i kompetentni ljudi. 

Što se tiče rokova, Konaković je kazao da se, prema Poslovniku, Skupština KS mora formirati deset dana od objave zvaničnih rezultata izbora. Kazao je da će stranački timovi odmah krenuti na posao usaglašavanja svih planova i programa rada, a nakon toga i budžeta kako bi nova vlast radila po principima nove skupštinske većine.

Govoreći o mogućoj kupovini poslanika, Konaković je kazao da je već bilo određenih kontakata, ali da ne vjeruje da će iko od ovih zastupnika koji će činiti većinu prodati "ovu plemenitu ideju za neki sitni interes".

Mirvad Kurić iz SBB-a kazao je kako je ovo što se danas dogodilo logičan slijed nakon dešavanja u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, gdje su također formirane skupštinske većine bez SDA. Dodao je da su SBB i SDP već ranije na nivou šefova stranaka dogovorile ovakvu saradnju, te da SBB ostaje pri tome.

Idući sastanak ovih stranaka bit će u utorak.

NA VRH