PARADOKS

Vlada plaća i kiriju u zgradi koju je kupila

Vlada uplatila dio od ukupno 54 miliona KM za zgradu, tako da su sada njena samo tri sprata i visoko prizemlje, koji su ranije useljeni

Niz primjedbi na prostorije

M.R.S.

8.11.2018

Federalna vlada potpisala je ugovor o kupovini zgrade „Energoinvesta“ za 54 miliona maraka kako bi trajno riješila pitanje svog smještaja, No, do sada je platila samo dio dogovorene cijene.

Zbog toga će, do konačne isplate, nekoliko ministarstava i Vladinih ureda u toj zgradi morati plaćati najam.

Manje kvadrata

Prema informaciji koju je razmatrala Vlada, četiri ministarstva i tri ureda preselit će se iz „Uniprometove“ zgrade u „Energoinvest“, koji je ponudio nešto nižu cijenu zakupa nego što je sada u „Uniprometu“, ali i manje kvadrata.

Nije ponuđen parking, a prostorije će trebati adaptirati, jer su zapuštene.

Da će se, zapravo, plaćati zakup u „Energoinvestu“, nisu tako shvatili čak ni neki ministri kada je na Vladi razmatrana ova informacija.

Na pitanje zašto se plaća najam u zgradi koja je kupljena, iz Ureda premijera Fadila Novalića pojasnili su da nije plaćeno sve što je kupljeno.

Kupoprodajni ugovor, naime, odnosi se na 19 spratova u bloku zgrade B „Energoinvesta“, uključujući i nisko i visoko prizemlje, po cijeni od 54 miliona KM. Vlada je deset miliona već uplatila i preuzela tri sprata i visoko prizemlje, koji su ranije useljeni. Drugi dio cijene od 22 miliona KM treba biti uplaćeni do 30. juna iduće godine, a ostatak do sredine 2020.

Dio razmatrane informacije: Troškovi adaptacije

Dodatni troškovi

Uposlenici ministarstava i ureda koji se trebaju iseliti iz „Uniprometa“ imali su niz primjedbi i nisu zadovoljni prostorijama u „Energoinvestu“, ali će se ipak morati u njih useliti.

- Bit će dodatnih troškova, jer te prostorije treba učiniti podesnim - kazali su nam u Vladi.

Procijenjeno je da će za adaptaciju prostorija u „Energoinvestu“ i preseljenje trebati oko 2,1 milion KM.

Inače, za zakup u „Uniprometu“ prošle je godine plaćeno oko 1,6 miliona maraka.

Hoće li biti duplih kirija

Prema informaciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, „Uniprometu“ je već dostavljena obavijest o raskidu ugovora, ali će mu se zakup plaćati do 1. aprila iduće godine, jer je otkazni rok šest mjeseci.

Iz Vlade FBiH uvjeravaju da neće doći do plaćanja duplih kirija, one u „Uniprometu“ i one u „Energoinvestu“, iako nije poznato kada će se tačno ministarstva i uredi seliti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.