SAOPĆENJE

Na Sarajevski aerodrom sletio prvi avion uz pomoć novog navigacijskog satelitskog sistema

Prisutnim zvanicama obratio se ispred Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BIH, g. Vlado Jurić

Važan iskorak za Međunarodni aerodrom Sarajevo

Avaz.ba

9.11.2018

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je svečano predstavljena nova navigaciona procedura za slijetanje aviona.

Riječ je o proceduri čije uspostavljanje predstavlja važan iskorak, ne samo za Međunarodni aerodrom Sarajevo, nego i za Bosnu i Hercegovinu, koja je ovim činom ušla u krug država, koje kao izvor navigacijskog signala koriste globalni sistem satelitske navigacije. 

Uvođenje ove procedure rezultat je predanog i zajedničkog rada svih involviranih učesnika u ovaj projekat, uključujući: Aviokompaniju "Flydubai", pružatelja usluga u zračnom prometu NATS iz Velike Britanije, koja je dizajnirala samu proceduru, Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, Međunarodni aerodrom Sarajevo, te Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH, koja je odobrila uvođenje ove procedure.

Direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Nermin Zijadić prisutne je upoznao sa bitnim prednostima pomenute procedure, kao sto su povećana sigurnost, smanjeni broj kašnjenja, gužve i zagušenja na aerodromima, kao i povećanu propusnost zračnog prometa, što se direktno odražava i na njegovu efikasnost.

- “PBN" obećava i ekonomske koristi. Na primjer, Aerodrom u Atlanti je poboljšao operacije uspostavom procedura ovog tipa, što je rezultiralo uštedom goriva za čak 34 miliona dolara godišnje - kazao je Zijadić.

Prisutnim zvanicama obratio se  ispred Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine,  Vlado Jurić. 

- “SARAJEVO (LQSA) RNAV (GNSS) RWY 12” je prva procedura ovog tipa implementirana u BiH koja će omogućiti prilaženje za slijetanja aviona i u eventualnom slučaju kvara radio navigacijske opreme na zemlji, te će na taj način direktno doprinijeti povećanju dostupnosti i osigurati kontinuitet odvijanja operacija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo - kazao je Jurić.

Prvi put na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz pomoć nove procedure, danas je sletio avion aviokompanije "Flydubai".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.