BH. BLAGO

Džamija koju su gradili visočki kožari biser je u srcu čaršije

Skoro u potpunosti urađena od drveta l Kroz historiju je Tabhanska džamija više puta stradala u poplavama i požarima i nekoliko puta obnavljana l Prije nekoliko godina vraćen stari običaj učenja ezana s munare

Sagrađena je u prvoj polovini 17. stoljeća

N. SMAJOVIĆ

11.11.2018

Tabhanska džamija u Visokom jedna je od najstarijih, ali i najljepših na tom području.

Blizina rijeke

Skoro u potpunosti je urađena od drveta i predstavlja pravi biser u srcu visočke čaršije.

Sagrađena je u prvoj polovini 17. stoljeća i kroz historiju je više puta stradala u poplavama i požarima i nekoliko puta je obnavljana. U poplavi 1870. džamija je u potpunosti nestala, a godinu kasnije postavljeni su novi temelji i džamija je do danas, uz neke sitne korekcije, zadržala prvobitni izgled.

Mujezin Dželaludin Duranović poziva vjernike na namaz

Tabhanska džamija je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a 2005. je rađena njena temeljita obnova, u saradnji s Vladom FBiH, Federalnim zavodom za zaštitu spomenika BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Medžlisom IZ Visoko, Općinom Visoko i Zavičajnim muzejom Visoko.

Ef. Hajrić: Zbog mirisa smetali džematlijama

Postoje dvije verzije priče o tome kako je džamija sagrađena, a ispričao nam ih je imam Edžnan ef. Hajrić.

Plaćanje poreza

- Prva verzija kaže da su je gradili visočki tabaci, ljudi koji su se bavili obradom kože, i to u blizini rijeke gdje su bile postavljene tabačke stupe na kojima su radili. Zbog neugodnog mirisa za koji je zaslužan rad s kožom, te blizine mjesta na kojem rade, tabaci su se odlučili na gradnju vlastite džamije, jer je navodno neugodni miris smetao džematlijama u džamijama u koje su do tada išli – priča ef. Hajrić.

Harem Tabhanske džamije

I prema drugoj verziji, navodi on, sagradili su je tabaci, ali zbog toga što se njihov posao smatrao privilegiranim, pa su bili oslobođeni plaćanja poreza, s tim da su zauzvrat trebali raditi na širenju vjere. Iz tog razloga odlučili su se na gradnju džamije.

Džematlije su prije nekoliko godina odlučile u džamiju vratiti i stari običaj učenja ezana s munare, pa mujezin Dželaludin Duranović svakodnevno poziva vjernike na molitvu.

Uređen harem

Tabhanska džamija svojim izgledom, ali i svakodnevnim oglašavanjem mujezina s munare, privlači pažnju brojnih turista koji posjećuju Visoko. 

Obilaze je i dive se njenoj ljepoti, ali i lijepo uređenom haremu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.