TRAVNIK Žele skrenuti pažnju javnosti i nadležnih institucija

Protesti mještana Kruščice zbog izgradnje mini hidroelektrane

Još od prošle godine mještani ovog viteškog naselja dežuraju na mostu u naselju Kruščica i ne dopuštaju prolaz mašinama

M.A.-K. T.

S današnjih protesta


Na Trgu grada Lajpciga u centru Travnika počelo je okupljanje mještana Kruščice koji se protive izgradnji mini hidroelektrane na rijeci Kruščici u općini Vitez. 

- Ovim okupljanjem želimo skrenuti pažnju javnosti na borbu mještana Kruščice protiv nelegalne izgradnje mini hidroelektrane Kruščica 1 i 2 te u njihovoj borbi za ostvarenje osnovnog ljudskog prava na pristup pitkoj vodi – kažu mještani Kruščice.

Još od prošle godine mještani ovog viteškog naselja dežuraju na mostu u naselju Kruščica i ne dopuštaju prolaz mašinama koje bi trebale graditi mini hidroelektrane. U isto vrijeme vode i pravne bitke za osporavanje izdatih rješenja.

Današnjim okupljanjem ispred zgrade ŽAS u Travniku, gdje su smještena ministarstva privrede, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK te Ministarstvo prostornog uređenja, žele skrenuti pažnju javnosti i nadležnih institucija.

U Travniku je pojačano prisustvo policije u dijelu grada od Trga grada Lajpciga do zgrade ŽAS, gdje će biti održan najvljeni protest.

- Krajnji cilj naše borbe je da se području planine Kruščice vrati status parka prirode kako bi buduće generacije mogle uživati u njenim ljepotama, a mještani dobili pristup pitkoj vodi. Nećemo dozvoliti da nam unište rijeku Kruščicu. Ovo je borba za goli opstanak ljudi ovog kraja - rekla nam je Hata Hurem jedna od aktivistica UGH "Hrabre žene Kruščice"

Više o temi Kruščica

NA VRH

Podijeli članak na