TRAVNIK

Protesti mještana Kruščice zbog izgradnje mini hidroelektrane

Još od prošle godine mještani ovog viteškog naselja dežuraju na mostu u naselju Kruščica i ne dopuštaju prolaz mašinama

S današnjih protesta

M.A.-K. T.

15.11.2018

Na Trgu grada Lajpciga u centru Travnika počelo je okupljanje mještana Kruščice koji se protive izgradnji mini hidroelektrane na rijeci Kruščici u općini Vitez. 

- Ovim okupljanjem želimo skrenuti pažnju javnosti na borbu mještana Kruščice protiv nelegalne izgradnje mini hidroelektrane Kruščica 1 i 2 te u njihovoj borbi za ostvarenje osnovnog ljudskog prava na pristup pitkoj vodi – kažu mještani Kruščice.

Još od prošle godine mještani ovog viteškog naselja dežuraju na mostu u naselju Kruščica i ne dopuštaju prolaz mašinama koje bi trebale graditi mini hidroelektrane. U isto vrijeme vode i pravne bitke za osporavanje izdatih rješenja.

Današnjim okupljanjem ispred zgrade ŽAS u Travniku, gdje su smještena ministarstva privrede, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK te Ministarstvo prostornog uređenja, žele skrenuti pažnju javnosti i nadležnih institucija.

U Travniku je pojačano prisustvo policije u dijelu grada od Trga grada Lajpciga do zgrade ŽAS, gdje će biti održan najvljeni protest.


- Krajnji cilj naše borbe je da se području planine Kruščice vrati status parka prirode kako bi buduće generacije mogle uživati u njenim ljepotama, a mještani dobili pristup pitkoj vodi. Nećemo dozvoliti da nam unište rijeku Kruščicu. Ovo je borba za goli opstanak ljudi ovog kraja - rekla nam je Hata Hurem jedna od aktivistica UGH "Hrabre žene Kruščice"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.