VISOKO

Bosanska piramida Sunca stara je 32.000 godina

Rezultat je to radiokarbonskih mjerenja u novim ulazima u tunele otkrivenim u Parku „Ravne 2“

Istraživanja na novim tunelima u Parku „Ravne 2“

Piše: N. Sm.

19.11.2018

Do novih sjajnih otkrića došli su članovi Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ istražujući nove ulaze u tunele na novim parcelama u Parku „Ravne 2“, koje su kupili ove godine.  

- Prema rezultatima ispitivanja stalagmita koje smo pronašli u tim tunelima, utvrđeno je da je njihova starost 26.200 godina! Znači da ti prolazi, koji su do sada bili potpuno nepoznati stručnoj javnosti, idu u duboku prošlost. Kada radiokarbonskoj starosti dodamo vrijeme potrebno da se pripremi podloga za stvaranje stalagmita te korekcija za kalibriranu starost, dolazimo do oko 32.000 godina. To je upravo starost Bosanske piramide Sunca i podzemnih tunela Ravne i svi su dio iste kulture – otkrio nam je direktor Fondacije Semir Osmanagić.Osmanagić: Brojne aktivnosti

Brojne su aktivnosti provedene tokom ove godine, a među njima je i otvorenje nove aerobanje. Uz to, kako kaže Osmanagić, počeli su radovi i na istočnoj strani Bosanske piramide Sunca, a turisti iz cijelog svijeta, kao i veliki broj volontera, ponovo su okupirali Visoko.

Tokom godine Visoko posjetile desetine hiljada turista

- Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista. Zahvaljujući našoj promociji širom svijeta, svake godine privučemo nekoliko desetina hiljada ljudi iz 160 zemalja. U Visokom u ovoj godini, prema podacima na stranici booking.com, ima 158 smještajnih objekata. Za turiste se otvaraju hoteli, moteli, apartmani, vikendice, stanovi, kampovi. Gosti nam ne ostaju samo nekoliko sati nego po sedam dana – ističe Osmanagić.

Najviše gostiju u gradu je tokom produžene sezone mart - novembar. Ali, kontinuiran dolazak nastavlja se i tokom zimskih mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.