STAVOVI

Cvijanović: RS mora insistirati na Dejtonskom sporazumu

Ocijenila je da je vrijeme vratiti se pragmatizmu

Cvijanović: Nešto je naopako. Arhiv

Srna

21.11.2018

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da RS mora insistirati na Dejtonskom sporazumu jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcionira u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije sigurnosno rizična.  

- Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboko vjerujem, ali sam isto tako svjesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu - intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Vijeća za provođenje mira /PIK/ - sporazum poprilično izobličen - rekla je Srni Cvijanović i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim riječima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti proveden te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila puno ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumijevanja i povjerenja.  

- Nažalost, možemo reći da je međunacionalno povjerenje na minimalnom nivou - ocijenila je Cvijanović.  

Predsjednica RS precizirala je da u BiH nema dovoljno razumijevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvijek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.  

- Međunarodna zajednica ili njen dio koji je najprisutniji uvijek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku - naglasila je ona.   

Ocijenila je da je vrijeme vratiti se pragmatizmu i vidjeti šta je to ostvarivo u BiH.  

- Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumijevanje, pa čemu onda zadržavati te stvari - poručila je Cvijanović. 

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi "Wright Patterson" u Dejtonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.  

Od njegovog potpisivanja zvanično ime države je Bosna i Hercegovina koja se sastoji od dva entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. (Posljednja rečenica je izmijenjena u potpunosti zbog prenošenja netačne tvrdnje. Rečenica koja je ranije stajala glasi: "Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, RS i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.")


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.